Antena Meniu Search
x

Starea de alertă a devenit subiect de bătălie electorală

În timp ce numărul de infectări creşte, Guvernul şi Parlamentul se joacă de-a v-aţi ascunselea cu starea de alertă. Guvernul sare peste Legislativ şi decide că românii vor mai suporta restricţiile încă 30 de zile. Urmează un schimb ameţitor de scrisori în care fiecare invocă dreptatea lui. Aberant, acuză mai mulţi politicieni, care susţin că starea de alertă a devenit miză în bătălia electorală.

de Redactia Observator

la 17.06.2020, 22:40

Vezi și
  • Schimb de scrisori între Parlament și Guvern
  • Liberalii, atacați de PSD și Pro România

Guvernul a prelungit starea de alertă fără a cere încuviinţarea Parlamentului. Executivul a considerat că, la a doua lună de stare de alertă, nu mai are nevoie de votul aleşilor. Liderii PNL spun că legea le permite să facă asta.

Florin Roman, PNL - Lucrurile stau foarte clar, deci nu e nevoie de niciun vot, mai ales că nici Legea 55 votată de Parlament nu prevede în mod expres un vot pentru prelungirea stării de alertă.

Conducerea Parlamentului îi contrazice pe liberali. Într-o scrisoare trimisă premierului se arată că prelungirea stării de alertă trebuie votată de Legislativ. O simplă informare nu este suficientă. 

Replica Guvernului a venit tot printr-o scrisoare. Ludovic Orban insistă că nu este nevoie de încuviinţarea Parlamentului pentru prelungirea stării de alertă.

Specialiştii în drept constituţional înclină balanţa în favoarea Parlamentului.

Augustin Zegrean, fost judector CCR - Guvernul încalcă legea, legea care a fost adoptată acum vreo două săptămâni. În momentul de faţă, pe legislaţia existentă, ei trebuie să ducă ordonanţa la Parlament pentru adoptare, iar Parlamentul în cinci zile trebuie să se pronunţe asupra ei.

În schimb, unii parlamentari văd altfel acest schimb de epistole.

Victor Ponta, Pro România - E o șmecherie tipică pentru Guvernul Orban, care de 8 luni nu a guvernat România, a făcut șmecherii. Dar e și un blat cu PSD, ca PSD daca vrea, puneam la vot astăzi, dar facem schimburi de scrisori.

Social-democraţii ameninţă însă că prelungirea stării de alertă ar putea să-i coste guvernarea pe liberali.

Marcel Ciolacu, președinte interimar PSD - Parlamentarii PSD încep sa lucreze la textul moțiunii de cenzură și la strângerea de semnături pentru sustinerea moțiunii de cenzură pe care o s-o depunem a doua zi după ce starea de alerta se va încheia.

Prelungirea stării de alertă a venit la pachet cu noi reguli. Achizițiile în domeniul medical nu vor putea fi făcute prin atribuire directă, ci se revine la procedura legală de dinainte de pandemie. Din vâltoarea discuţiilor din Parlament, altfel se văd lucrurile.

România a intrat în stare de alertă pe 15 mai, după două luni de stare de urgenţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri politice » Starea de alertă a devenit subiect de bătălie electorală