Antena Meniu Search
x

Tichete sociale: PSD salută decizia PNL de a susţine voucherele pentru românii cu venituri mici. Florin Cîţu şi-ar dori o valoare mai mare - surse

PSD salută decizia PNL de a susţine propunerea social-democrată privind acordarea de vouchere, pentru achiziţia alimentelor de bază, de către familiile cu copii, persoanele cu dizabilităţi şi pensionarii cu venituri mici, arată un comunicat de presă al partidului. Mesajul vine în contextul în care Florin Cîţu ar forţa, potrivit surselor Observator, ca valoarea voucherelor să fie de 100 de euro şi să fie acordate pentru o perioadă de un an.

de Redactia Observator

la 29.03.2022, 13:58

Vezi și

​PSD salută faptul că partenerii liberali din Coaliția de guvernare susțin propunerea social-democrată privind acordarea de vouchere, a câte 50 de euro, la fiecare două luni, pentru achiziția alimentelor de bază, de către familiile cu copii, persoanele cu dizabilități și pensionarii cu venituri mici.

​În privința valorii finale a acestor vouchere, PSD consideră că aceasta trebuie stabilită  în cadrul Coaliției de guvernare, pe baza datelor economice privind impactul bugetar, numărul estimat de beneficiari și sursele de finanțare disponibile.

​O altă propunere a PSD de sprijinire a categoriilor vulnerabile este și acordarea unor vouchere a câte 30 de euro lunar, timp de 7 luni, celor peste 156.000 de elevi cu burse sociale, pentru achiziția de rechizite, haine și alimente.

​Ambele propuneri fac parte dintr-un plan mai amplu de stabilizare și reziliență economică și socială pe care PSD îl va propune în scurt timp în cadrul Coaliției de guvernare. O decizie finală este aşteptată în acestă săptămână.

Pe acelaşi subiect

Peste 3,5 milioane de români vor primi bani de la stat

Comunicatul PSD confirmă astfel informaţiile obţinute ieri de reporterul Observator Larisa Bernaschi, potrivit cărora persoanele cu venituri mici ar urma să primească vouchere sociale cu care să-şi cumpere alimentele de bază. Vorbim de peste trei milioane şi jumătate de români care vor beneficia de aceste tichete sociale. 

În plus, şi elevii care primesc burse sociale ar putea să primească vouchere pentru mâncare şi rechizite. Mai exact, între aprilie - iunie şi septembrie - decembrie 2022, 156.000 de elevi vor primi lunar 30 de euro pentru alimente, haine şi rechizite. 

Impactul bugetar al acestei măsuri ar fi de peste 32 de milioane de euro. 

Cine primeşte voucherele sociale

Guvernul României pregăteşte o serie de măsuri cu caracter social destinate persoanelor cu venituri mici. Surse guvernamentale au declarat pentru Observator că 3,5 milioane de români vor beneficia de tichete sociale în valaore de 50 de euro şi care se vor acorda la fiecare 2 luni, până la sfârşitul anului. 

Acestea sunt destinate pentru cumpărarea a 6 alimente de bază, pentru gospodăriile cu ambii părinți și cel puțin 2 copii dependenti si gospodării monoparentale cu un venit net mediu lunar mai mic de 600 lei (151.000 gospodarii), persoanele care primesc Venit Minim Garantat (168.000 persoane), persoane cu dizabilităţi (800.000 persoane) și pensionarii cu un venit mai mic de 1500 lei (2.349.517 pensionari). 

Conform aceloraşi surse, impactul bugetar ar fi în acest caz de 693.703.400 de milioane de euro, banii provenind din fonduri europene. 

Ce spun analiştii despre tichetele sociale

Părerile specialiştilor sunt împărţite. Dacă unii văd tichetele sociale ca pe un lucru binevenit, alţii spun că Guvernul nu cunoaşte de fapt realitatea.

Dan Schwartz, consultant fiscal: Pe lună, sunt 25 de euro. 25 de euro înseamnă aproximativ 125 de lei. Pot fi util, pentru că, cei care nu au niciun venit sau au un venit extrem de mic sau au probleme de sănătate sau probleme fizice, dizabilităţi. Pentru ei, orice sumă de bani este binevenită.

Adrian Negrescu, analist economic: Suma dovedește că ori autoritățile nu cunosc realitatea din lumea oamenilor săraci, împovărați de facturile la energie, gaze și alimente, ori doar fac un joc de fațadă, cu iz politic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Tichete sociale: PSD salută decizia PNL de a susţine voucherele pentru românii cu venituri mici. Florin Cîţu şi-ar dori o valoare mai mare - surse