Antena Meniu Search
x

UDMR, cu un picior în afara coaliției de guvernare. Mesajul transmis de Ciolacu, după demisia lui Ciucă: "Este normal, facem politică"

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, după demisia premierului Nicolae Ciucă, că își dorește ca UDMR să facă parte din viitorul guvern pe care îl va conduce - în cazul în care va fi desemnat de președintele României Klaus Iohannis - precizând că negocierile continuă și că sunt "diferențe de electorat" între cele trei partide ce au format până în prezent coaliția de guvernare. Ciolacu a spus că nu poate face abstracție de performanțele anumitor miniștri, precum Sorin Grindeanu, deși își dorește ca UDMR să facă parte din viitorul guvern. "Vom sta de vorbă și vom lua o decizie" cu privire la UDMR, a spus el.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 12.06.2023, 17:12

liderul PSD Marcel Ciolacu
UDMR, cu un picior în afara coaliției de guvernare. Mesajul transmis de Marcel Ciolacu, imediat după demisia lui Ciucă: "Este normal, facem politică" - Inquam Photos / George Călin

"Aș dori să-i mulțumesc domnului Nicolae Ciucă, până acum câteva ore prim-ministru al României. Din punctul meu de vedere, România are o democrație consolidată după acest gest făcut de domnul Ciucă astăzi. Este pentru prima oară când liderii celor mai importante partide politice din România s-au ținut de o promisiune făcută și nu putem decât să ne lăudăm cu acest lucru, indiferent cum am privi lucrurile. În al doilea rând, mă bucur că fostul prim-ministru și împreună cu mine am reușit să găsim soluțiile cele mai bune pentru a stopa greva din învățământ astfel încât copiii să poată susține examenele conform programului cunoscut deja, fără mari modificări", a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu, despre UDMR: "Politica înseamnă și negociere"

Întrebat dacă s-a ținut de cuvânt privind protocolul și UDMR, liderul PSD a spus: "Acordurile politice se fac pentru a crea o majoritate. Majoritatea era deja făcută de către PSD și PNL și am dorit în acel moment și dorim în continuare să fie o coaliție mai largă, atât cu minoritățile cât și cu UDMR. Este normal, facem politică. Avem și anumite performanțe ale unor miniștri și lucruri care au funcționat foarte bine. Eu nu pot să fac abstracție de Ministerul Fondurilor și Ministerul Transporturilor, știm cu toții ce s-a găsit în acele două ministere înainte și de faptul că Sorin Grindeanu a reușit o performanță unică în istoria post-decembristă, sunt peste 30 de miliarde contractări făcute pe această scurtă perioadă cât a fost la Transporturi. (...) Este normal să mă bat și să-mi susțin viitorii miniștri care au avut performanță. (...) Am avut discuții în coaliție, în zilele libere, lăsați-ne la nivel politic să ne facem treaba, politica înseamnă și negociere".

"Știți ce văd, că tot împreună eram când acum trei ani când vindeam Ardealul și aveam întâlniri secrete prin birourile Parlamentului. Acum văd că nu mai vând Ardealul UDMR-ului și nu mai sunt partenerul UDMR-ului, ci sunt cel care scoate UDMR. În politică cred că avem și noi dreptul, ca peste tot, să avem o negociere. Eu ce pot să vă spun clar astăzi: dacă voi fi persoana desemnată voi avea o întâlnire cu Kelemen Hunor și Nicolae Ciucă. Și vă pot spune că îmi doresc ca UDMR să rămână la guvernare", a spus Ciolacu.

Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia din fruntea Guvernului

Nicolae Ciucă a anunțat, luni, că demisionează din funcția de prim-ministru astfel încât să se poată face rotativa guvernamentală, așa cum a fost stabilit în protocolul coaliției de guvernare. Anunțul a fost făcut de la Palatul Victoria. Ciucă a plecat apoi spre Palatul Cotroceni pentru a-și depune mandatul în fața președintelui României, Klaus Iohannis.

"Considerat fiind că acest conflict a fost încheiat, şi aşa cum mi-am asumat şi ne-am asumat la nivelul coaliţiei, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru al Guvernului României. În felul acesta, în cadrul discuţiilor pe care le-am avut la nivelul coaliţiei, după ce am să merg să-mi depun mandatul la preşedintele României, la nivelul coaliţiei încep procedurile pentru efectuarea rocadei. Ceea ce este important de subliniat este faptul că, imediat după aceasta, vom avea un Guvern interimar care va funcţiona până în momentul în care se va finaliza învestirea unui nou Guvern, nou Guvern care sperăm să fie învestit până la finele săptămânii. Noi ne-am propus ca până joi să avem Guvernul învestit", a declarat Nicolae Ciucă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri politice » UDMR, cu un picior în afara coaliției de guvernare. Mesajul transmis de Ciolacu, după demisia lui Ciucă: "Este normal, facem politică"