Antena Meniu Search
x

Curs valutar

USR, acuzaţii DURE la adresa PSD: "PSD A MĂCELĂRIT reforma în sănătate prin Legea de aprobare a OUG 79/2016"

Uniunea Salvaţi România acuză majoritatea parlamentară că a iniţiat o contrareformă în domeniul sanitar prin modificările aduse OUG 79/2016 care au anulat măsurile luate de fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, referitoare la înlăturarea situaţiilor de conflict de interese în sistemul de sănătate, scrie News.ro

de Redactia Observator

la 24.05.2017 , 09:19

Uniunea Salvaţi România acuză majoritatea parlamentară că a iniţiat o contrareformă în domeniul sanitar prin modificările aduse OUG 79/2016 care au anulat măsurile luate de fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, referitoare la înlăturarea situaţiilor de conflict de interese în sistemul de sănătate, scrie News.ro

USR a sprijinit adoptarea Legii de aprobare a OUG 79/2016 în forma în care ordonanţa a fost emisă de către guvernul Cioloş şi acuză coaliţia PSD-ALDE-UDMR că au modificat actul normativ pentru a bloca măsurile de reformă.

”În forma finală a legii propusă spre adoptare de către PSD, nu există situaţii de incompatibilitate şi nici conflict de interese la nivelul conducerii unităţilor sanitare, indiferent că vorbim de managerul spitalului sau de şeful de secţie. Cum ar veni, totul e bine şi frumos pentru majoritatea guvernamentală şi domeniul sănătăţii nu are nevoie de reformă. Adaug la această situaţie şi amendamentele care permit cadrelor de conducere să fie în mai multe locuri deodată – şi la cârma spitalului, şi în operaţie şi la cabinetul particular şi la cursuri la universitate. Ca să fiu direct, PSD a măcelărit în acest fel reforma în sănătate”, a declarat Tudor Rareş Pop, deputat USR, membru în Comisia pentru sănătate.

Articolul continuă după reclamă

 Singurul aspect al legii pe care USR îl consideră pozitiv este posibilitatea ca absolvenţii de management economic, juridic, administrativ şi sanitar să poată candida la posturile de director de spital fără a fi medici sau cadre universitare. 

”În forma ei actuală, ne arată totuşi cât de puţin îşi doresc membrii coaliţiei otrăvite PSD-ALDE-UDMR un sistem sanitar deschis, onest, transparent şi orientat către binele pacienţilor şi demnitatea corpului profesional”, se arată în comunicatul USR, dat publicităţii marţi.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, cu 176 voturi „pentru”, 93 de voturi „împotrivă” şi 5 abţineri, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 79/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care prevede că postul de manager de spital nu va putea fi deţinut de o persoană care are funcţie de conducere într-un partid, dar poate fi ocupat de cineva care este membru într-o formaţiune politică.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în vederea eficientizării activităţii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, de crearea cu celeritate a cadrului legal pentru încheierea contractelor de management ale managerilor generali, precum şi pentru eficientizarea serviciilor de asistenţă medicală.

În cadrul Comisiilor de specialitate s-a adoptat amendamentul care prevede că „medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale, mijloacele de transport specializat şi altele asemenea, achiziţionate centralizat de Ministerul Sănătăţii pot fi transmise, fără plată, către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi către alţi beneficiari, stabiliţi de Ministerul Sănătăţii, repartiţia acestora realizânduse prin ordin al ministrului sănătăţii”.

Un alt amendament adoptat prevede că „managerul general, absolvent al unei instituţii de învăţământ superior, trebuie să îndeplinească una dintre următoarele condiţii: să fie absolvent al unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii; să fie absolvent al unui masterat sau doctorat în management sanitar, economic sau administrativ organizat într-o instituţie de învăţământ superior acreditată; să fie medic în specialitatea sănătate publică şi management”.

De asemenea, până la ocuparea prin concurs a funcţiilor de conducere care fac parte din comitetul director, conducerea interimară a serviciilor de ambulanţă judeţene şi a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov se numeşte prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Sursă: News.ro

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri politice » USR, acuzaţii DURE la adresa PSD: "PSD A MĂCELĂRIT reforma în sănătate prin Legea de aprobare a OUG 79/2016"