Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Viktor Orban, primit cu cadouri din vremea Ungariei Mari la Băile Tușnad. Analist: "Ungaria nu are absolut nimic de oferit României"

Premierul Viktor Orban a fost primit, româneşte, de Marcel Ciolacu. După un mic dejun cu brânză şi roşii la Vila Lac, în meniu au apărut promisiunile. Orban a spus că Ungaria va ajuta România în chestiunea Schengen. Doar că influenţa prim-ministrului maghiar în Europa este acum la cote minime. Orban a venit într-o vizită privată la universitatea de vară din Băile Tuşnad, unde a ţinut, în repetate rânduri, discursuri care au creat tensiuni diplomatice. 

de Bianca Iacob

la 26.07.2024 , 19:36

Înainte de ora 10, coloana premierului de la Budapesta ajunge la Vila Lac. Kelemen Hunor, liderul UDMR, a tradus discuţia dintre cei doi şefi de guvern. Premierii au luat un mic dejun uşor, dar cu teme grele de conversaţie. Deşi a fost o întâlnire informală, Marcel Ciolacu a discutat cu premierul Ungariei despre aderarea completă a României la Schengen, dat fiind faptul că Ungaria deţine preşedinţia rotativă a Consiliului European şi poate pune tema pe agendă. 

Viktor Orban i-a promis omologului de la Palatul Victoria că Schengen pentru România se va găsi pe agenda din toamnă a Consiliului European. "Domnul Orban a spus foarte clar că ne va susţine fără niciun fel de condiţionare", a spus Marcel Ciolacu.

Viktor Orban are probleme de imagine la nivel european

Vezi și

Doar că liderul executivului de la Budapesta nu poate influenţa mari decizii la nivel european. Este boicotat după ce a vizitat Rusia şi China. 

Pe acelaşi subiect

"Ungaria nu are absolut nimic de oferit României în problema Schengen, doar să pună pe masa întâlnirilor Consiliului de Afaceri Interne, dar asta nu înseamnă că poate în vreun fel că poate influenţa Austria să îşi schimbe punctul de vedere", a explicat Cristian Pîrvulescu, politolog.

Pentru Orban este deja tradiţia vizita la universitatea de vară de la Băile Tuşnad, tribuna perfectă de unde-şi expune părerile revizioniste. Aseară a fost întâmpinat cu ode şi de un bărbat îmbrăcat în uniformă de husar. A primit în dar o şapcă militară din vremea de glorie a Ungariei Mari.

"La Tuşnad vorbeşte urbis et orbis. vorbeşte pentru maghiari, dar şi pentru întreaga lume. Este cea mai importantă tribună pe care o foloseşte Vikor Orban şi da, de aici îşi lansează viziunile despre politica externă", a mai spus Cristian Pîrvulescu.

Anul trecut, discursul revizionist a mers până la a spune că Ungaria nu recunoaşte că Ardealul şi Ţinutul Secuiesc sunt teritorii româneşti. Potrivit unor surse, premierul Ciolacu i-a cerut lui Orban să aibă totuşi un discurs moderat, cel puţin la adresa României. 

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri politice » Viktor Orban, primit cu cadouri din vremea Ungariei Mari la Băile Tușnad. Analist: "Ungaria nu are absolut nimic de oferit României"