Antena Meniu Search
x

Update Negocieri fără rezultat, în coaliţia de guvernare. Dan Barna: Toate scenariile au fost puse pe masă; Şedinţa se reia marţi

Liderii coaliţiei de guvernare s-au reunit în prima şedinţă după revocarea ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, însă nu au ajuns la nicio concluzie. Negocierile vor continua şi marţi, au anunţat liderii partidelor.

de Redactia Observator

la 19.04.2021, 21:35

Vezi și
  • Ludovic Orban: Criză în coaliție e mult spus. E o reacție emoțională
  • Florin Cîţu, după ce ministrul Transporturilor l-a numit ”zombie politic”: Data viitoare, voi lua o decizie imediat. Când un ministru mai atacă prim-ministrul, imediat pleacă acasă.

Update 21:00. Premierul Florin Cîţu a părăsit şedinţa coaliţiei de guvernare pentru a merge la o emisiune televizată. La scurt timp au părăsit sala şi ceilalţi lideri ai coaliţiei de guvernare. Kelemen Hunor a declarat că discuţia a fost constructivă şi că nu există alternativă la coaliţia de guvernare.

"După patru luni nu putem să ne permite o tensiune mai mare, o criză politică. A fost o discuție extrem de costructivă", a declarat Kelemen Hunor, menţionând că nu este cazul ca preşedintele Klaus Iohannis să intervină în această dispută.

Liderul USR, Dan Barna, a declarat că discuţiile vor continua marţi, de la ora 16:00. "Au fost câteva ore de discuţii în care fiecare partener şi-a prezentat poziţiile şi punctele de vedere, argumentele pentru care cei de la PNL îl susţin pe Florin, argumentele pentru care noi nu-i mai acordăm încredere premierului. Vom continua mâine la ora 16,00 discuţia. Pe parcursul acestor ore, ceea ce s-a întâmplat a fost să analizăm ipotezele şi scenariile de lucru în baza cărora vom putea să ajungem într-un termen cât mai scurt la o decizie de un fel sau celălalt. Continuăm mâine la ora 16:00", a declarat Dan Barna, la Parlament. 

La rândul său, premierul Florin Cîţu a declarat că singura soluţie în acest moment este coaliţia. „Discutăm. Toate partidele și-au pus opțiunile pe masă. România are nevoie de guvernare, iar coaliția este cea mai bună opțiune și singura soluție", a spus Cîţu.

Întrebat dacă exită în acest moment o criză, Cîțu a răspuns: „avem un moment ca orice coaliție, vedem cum îl depășim, e important să vedem și ce ne-a adus aici”.

Certuri în şedinţa de guvern

Update 19:30. Conform surselor Observator, şedinţa de Guvern, prima după revocarea din funcţie a lui Vlad Voiculescu, este una tensionată. Liderii coaliţiei de guvernare au început să se certe.

Sursele Observator spun că liderii USR Plus au "pus pe masă" un set de reguli privind modul în care poate fi demis un ministru. Aceştia sunt supăraţi că înlăturarea lui Vlad Voiculescu s-a făcut fără consultarea partidului din care face parte şi că nu se poate trece peste acest lucru "ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic".

Şedinţa în care se decide soarta guvernului i-a pus la aceeaşi masă pe Cătălin Drulă şi Florin Cîţu, la doar câteva ore după ce şeful PNL l-a ameninţat cu demiterea pe ministrul USR. În loc de o propunere pentru ministerul sănătăţii, USR a venit cu criterii clare pentru demiterea unui ministru pe care Florin Cîţu şi liberalii să le accepte. Opoziţia priveşte deocamdată de pe margine întreg scandalul şi nu va depune moţiune de cenzură. 

Criza politică nu s-a încheiat

Sunt şase zile de criză politică, iar lucrurile nu par să se liniştească la guvernare. Deşi vorbesc despre împăcare şi înţelegere, atacurile dintre liberali şi cei de la USR continuă. Ambele tabere stau pe poziţie. PNL merge mai departe cu Florin Cîţu iar Uniunea Salvaţi România nu vrea să propună încă un înlocuitor pentru Vlad Voiculescu la Sănătate. 

Pentru prima dată de la izbucnirea scandalului din Coaliţie, Ludovic Orban şi Florin Cîţu au venit împreună la şedinţa de partid programată de dimineaţă. Deşi premierul ar fi vrut să dea declaratii, nu a fost lăsat de şeful liberalilor. Liderii PNL au intrat în şedinţă cu un singur scenariu. "Nu se pune problema ca Florin Cîţu să plece", a spus Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL.

Nu atât de matinali au fost cei din tabăra USR PLUS. În lipsa lui Dacian Ciolos care încă se recuperează după COVID 19, Dragos Tudorache a ajuns la guvern, în biroul lui Dan Barna, la prânz. Tot la Palatul Victoria şi-a făcut apariţia şi ministrul Justiţiei, Stelian Ion, dar pentru el liftul s-a oprit la etajul 1, la biroul premierului. Cu strategia pregătită, cei trei au plecat spre Parlament, unde discută cu PNL despre ieşirea din criză.

Prima şedinţă de guvern, după revocarea lui Vlad Voiculescu

Liderii PNL, USR şi UDMR se întâlnesc astăzi în prima şedinţă de la izbucnirea scandalului dupa demiterea lui Vlad Voiculescu de la ministerul Sănătăţii.  Florin Cîțu a declarat că în ciuda discuțiilor provocate de demiterea lui Voiculescu, coaliția de guvernare merge mai departe. Întâlnirea Coaliţiei va avea loc la ora 17.00, dar înainte, vor fi întâlniri separate ale fiecărui partid de guvernare. Primii care s-au întâlnit de la 10.00 au fost liberalii. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a spus luni, după ședința liberalilor, că premierul beneficiază de susținere totală și nu se pune în discuție schimbarea configurării politice.

„Noi nu ne jucăm cu România. Îndemnul nostru este să lăsăm la o parte ceea ce ne separă și să ne concentrăm pe buna guvernare”, spune Orban. La rândul său, premierul Florin Cîțu a răspuns la cel puțin 3 întrebări astfel: „îi asigur pe toți membrii cabinetului că evaluarea se va face pe baza performanței, nu pe ceea ce spun că fac”.

Orban l-a completat spunând că atunci când un ministru își atacă un coleg de guvernare înseamnă că nu mai vrea să facă parte din guvernul respectiv. „Este profund dăunător să își permită să dea declarații împotriva premierului, astfel de declarații, de cele mai multe ori nefondate, dă opoziția”, spune Orban. Acesta adaugă că exprimarea „criză în coaliție” e poate prea mult spus, fiind vorba despre „o reacție emoțională la o decizie salutară a premierului care a decis să îmbunătățească activitatea” în sănătate.

Florin Cîţu, a declarat, luni, în şedinţa conducerii PNL, după ce ministrul Transporturilor l-a numit ”zombie politic”, că data viitoare când se mai întâmplă aşa ceva, va lua o decizie imediat şi a avertizat că atunci când un ministru mai atacă prim-ministrul, imediat pleacă acasă. Într-o conferinţă de presă, premierul a afirmat că evaluarea activiţăţii miniştrilor se va face pe baza activităţii, nu a declaraţiilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri politice » Negocieri fără rezultat, în coaliţia de guvernare. Dan Barna: Toate scenariile au fost puse pe masă; Şedinţa se reia marţi