Ziua şi scandalul în Parlamentul României. Legile Justiţiei pleacă, spre promulgare, la Klaus Iohannis
A treia Lege a Justiţiei, cea privind organizarea CSM, a trecut în Senat printre fluierăturile parlamentarilor USR şi în aplauzele celor de la PSD.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
A treia Lege a Justiţiei, cea privind organizarea CSM, a trecut în Senat printre fluierăturile parlamentarilor USR şi în aplauzele celor de la PSD. Opoziţia a anunţat deja că va contesta pachetul pentru reforma Justiţiei la Curtea Consituţională. Înainte de votul final, deasupra capetelor parlamentarilor au zburat, la propriu, cărţi. Volume cu un titlu simbolic.
Cartea "Ferma animalelor", de George Orwell, primită cadou de la senatorii USR, i-a enervat şi mai tare pe aleşii din majoritatea parlamentară, deja încinşi de dezbaterile la Legea 317 privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii.
Ultima lege din pachetul pentru Justiţie a primit votul final, în aplauze şi fluierături.
Totul a pornit de la declaraţia senatorului USR Radu Mihail, în care a comparat România cu Polonia, în cazul căreia Comisia Europeană a impus o sancţiune fără precedent, care poate duce până la interzicerea dreptului de vot în Consiliu, după reformele controversate din domeniul Justiţiei.
E fierbere şi în comisia specială care modifică Codurile Penale. Aleşii dezbat punerea în acord a legislaţiei noastre cu Directiva Europeană privind prezumţia de nevinovăţie. Se discută şi ca sintagmele „bănuială" şi „suspiciune rezonabilă" să fie înlocuite cu „probe sau indicii temeinice".
Iar, în toiul dezbaterilor, Cătălin Rădulescu, cunoscut şi ca "deputatul mitralieră", a mai depus un proiect... tot pe Justiţie.
Potrivit acestui act, faptele demnitarilor care determină un conflict de interese sau starea de incompatibilitate să se prescrie în termen de trei ani.
Legile Justiţiei pleacă acum spre Klaus Iohannis, pentru promulgare. Opoziţia a anunţat, însă, că le vor contesta la Curtea Constituţională.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰