Antena Meniu Search
x

Cum a apărut sushi. O poveste despre timp, tradiții și arome

Sushi este unul dintre cele mai cunoscute și consumate preparate din întreaga lume. E adevărat, în România sunt mai puțini aventuroși care gustă bucătăria asiatică însă, chiar dacă unii nu au încercat niciodată un rulou cu orez, foaie nori și umplutură aleasă, trebuie măcar să fi auzit despre această mâncare japoneză extrem de populară.

de Redactia Observator

la 29.09.2021, 19:51

Cum a apărut sushi. O poveste despre timp, tradiții și arome
Cum a apărut sushi. O poveste despre timp, tradiții și arome - Profimedia Images

Sushi este un fel de mâncare specific bucătăriei japoneze din pește crud și orez care, inițial era servit pe frunză de brusture sau în boluri de bambus la colțul străzii, sub forma unui preparat accesibil oricui. Ulterior, de-a lungul anilor, povestea preparatului sushi a evoluat într-o combinație de arome care a cucerit lumea.

Rețeta pentru sushi, în forma în care este în prezent folosită de bucătarii din întreaga lume, este relativ nouă și într-o continuă schimbare. Însă e important de știut că preparatul a apărut inițial nu ca un fel de mâncare, ci ca o modalitate de conservare a peștelui. De fapt, sushi își are originea într-un fel de mâncare chinezească numit narezushi, care înseamnă ”pește sărat” depozitat în orez fermentat timp de luni de zile.

Inițial, peste peștele întreg se așeza un strat consistent de orez și totul era lăsat la fermentat câteva luni. Apoi, orezul era aruncat și carnea de pește consumată. Mai târziu, în secolul al X-lea, japonezii au început să eviscereze peștele, să îl spele cu sare și să îl umple cu orez, abia apoi să îl pună la conservat. La fel, orezul era aruncat și doar peștele ajungea pe mesele oamenilor.

Orezul a început să fie consumat împreună cu peștele fermentat începând cu secolul al XV-lea, însă mirosul înțepător al preparatului i-a făcut pe japonezi să caute soluții pentru a-l face mai apetisant. Au reușit asta, ani mai târziu, adăugând în rețetă un strop de oțet preparat după o rețetă specială pentru sushi.

În secolul al XIX intervine o schimbare majoră în prezentarea sushi: fâșiile de carne de pește sunt rulate împreună cu orezul condimentat și foile de alge presate. La ora actuală, sunt sute de reţete diferite de sushi, atât prin garnitură, prezentare cât și prin sosurile folosite.

În zilele noastre, sushi se consumă folosind bețe sau mâinile. Este recomandat să se consume la început porțiile cu gust mai puțin intens și să se continuă treptat cu cele cu gust puternic aromat. Rulourile de sushi se înmoaie în sosul de soia și se servesc cu wasabi și ghimbir murat.

Pentru a-i ajuta pe români să se obișnuiască cu ideea de a mânca sushi, multe restaurante au experimentat combinații de gusturi care mai de care mai surprinzătoare, însă tot rulourile de pește, foi de alge marine și orez fiert condimentat sunt cele mai apreciate.

Dacă ai poftă de o porție de sushi, ori vrei să încerci să vezi dacă sunt pe gustul tău, descarcă aplicația eatZZ și fă o comandă. Bucătarii de la Asiatic by Arogant sau Fire Woks Militari abia așteaptă să le pregătească pentru tine. Alege ce îți place de la restaurantele eatZZ și mâncarea vine cât ai zice...sushi. Poftă bună!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Reţete » Cum a apărut sushi. O poveste despre timp, tradiții și arome