În 2019, românii s-au luptat cu stresul
La final de an, angajaţii români fac bilanţul. Pentru mai bine de jumătate dintre ei, 2019 a fost anul stresului. Motive sunt destule: salariul a stagnat sau chiar a scăzut pentru patru din zece români, iar un sfert dintre salariaţi au rămas la companii unde se simt nefericiţi.
La final de an, angajaţii români fac bilanţul. Pentru mai bine de jumătate dintre ei, 2019 a fost anul stresului. Motive sunt destule: salariul a stagnat sau chiar a scăzut pentru patru din zece români, iar un sfert dintre salariaţi au rămas la companii unde se simt nefericiţi. Există totuşi speranţă, spun psihologii, care vin cu sfaturi pentru a învinge stresul.
Când spui muncă, spui stres. E valabil pentru majoritatea salariaţilor români. Iar 2019 n-a fost un an relaxant. O spun în primul rând angajaţii marilor corporaţii.
Alături de Claudiu, şi Laurenţiu a simţit presiunea crescută la locul de muncă.
Nu doar schimbările din companii, ci şi sarcinile prea grele, termenele-limită ori mesajele de serviciu pe care le primesc în timpul liber îi stresează pe români.
În 2019, nemulţumirile cele mai mari sunt însă cele financiare. O treime dintre angajaţi afirmă că salariul lor a stagnat, în timp ce pentru unul din 10 a scăzut cu până la 25 %.
E şi motivul principal pentru care mulţi vor să îşi schimbe jobul.
Dar cum banii nu pot cumpăra liniştea, esenţial e şi mediul de lucru. Patronii care au înţeles cât de important e să-şi ţină angajaţii relaxaţi. au transformat birourile în spaţii de recreere. E important să ne încărcăm bateriile prin joc în echipă, dar nu numai, spun psihologii.
Dacă ar exista un Moş Crăciun al angajaţilor, pentru anul viitor cei mai mulţi i-ar cere avanasare la locul de muncă, mai puţin stres, mai mult timp liber sau chiar un job nou.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰