25 de români vin din China, dintr-un oraş în carantină de coronavirus. Măsuri unice la aeroportul Otopeni
25 de români vin marţi din China, dintr-un oraş în carantină de coronavirus. Au fost luate măsuri unice la aeroportul Otopeni, cei 25 de tineri urmând a fi scoşi din terminal printr-un culoar special.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
25 de români vin marţi din China, dintr-un oraş în carantină de coronavirus. Au fost luate măsuri unice la aeroportul Otopeni, cei 25 de tineri urmând a fi scoşi din terminal printr-un culoar special.
25 de români se vor întoarce în ţară din Beijing, oraş aflat în carantină. Sunt membri ai Ansamblului Folcloric din Mioveni, majoritatea cu vârste cuprinse între 18 şi 23 de ani. În exclusivitate pentru Observator, artiştii au descris atmosfera de groază care a cuprins China.
În aeroportul Otopeni va fi amenajat un culoar special pentru cele 25 de persoane care vin din China. Mai multe echipaje de urgenţă sunt pregătite să intervină, în cazul în care va fi nevoie.
Românii au povestit că în China au fost monitorizaţi permanent şi au purtat măşti de protecţie, după declanşarea epidemiei. "Ne-au luat temperatura des, au gestionat foarte bine treaba.", a spus Valentin, unul dintre dansatori.
Alţi 15 studenţi români sunt aşeptaţi să revină în ţara din China miercuri şi joi, tot pe Aeroportul Otopeni.
Ambasada României din Beijing a luat legătura cu ei, dar şi cu reprezentanţiii ansamblului folcloric şi poate fi contacatată dacă cineva are nevoie de ajutor. Trei cetăţeni români din provincia Hubei, doi în orașul Yichang și unul în Wuhan, au anunţat deja reprezentanţa diplomatică despre prezenţa lor în regiune şi au transmis că starea lor de sănătate este bună.
În prezent în Hong Kong sunt 120 de români, iar în Macao 70.
Românii din China se tem de coronavirus
O româncă din Gorj, jurnalistă în Beijing, s-a întors acasă în urmă cu trei zile. Ioana Gomoi, româncă stabilită în China, a povestit: "Soldaţii niciodată nu poartă mască, nici măcar atunci când este foarte, foarte poluat. În momentul în care am văzut soldaţii purtând măşti, atunci am realizat că da, este ceva în neregulă, este foarte seriosă treaba şi ar trebui să o tratăm la modul extrem de serios. Mi-ar fi mult mai frică să mă îmbolnăvesc aici, în România. Şi spun asta cu durere în suflet, pentru că ştiu sigur că în România, mai greu m-ar trata cineva."
China continuă să lupte cu virusul care a luat deja 106 vieţi. 60 de milioane de oameni sunt în carantină, de trei ori cât populaţia României. Aproape 3.000 de persoane sunt infectate, dintre care 471 în stare critică, şi doar 51 de pacienţi s-au vindecat.
Medicii din China testează un medicament anti HIV pentru a trata simptomele coronavirusului.
De teama viruslui fără leac, Protecţia Consumatoului vrea să blocheze importurile din China prin portul constanţa.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰