Antena Meniu Search
x

Video 27 români, morţi din cauza gripei. Care sunt simptomele virusului și când trebuie să mergem la spital

O fetiţă de 7 luni din Bistriţa Năsăud este cea mai mică victimă făcută de gripă. în acest sezon. În total, România numără 27 de morţi din cauza virusurilor gripale şi sezonul este departe de a se fi terminat. Suntem în vârful valului, aşa spun specialiştii, şi, ca să facă faţă numărului mare de cazuri, România a oprit exporturile de antibiotice şi antitermice.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 19.01.2023, 19:28

Vezi și

140 de mii oameni au ajuns la medic cu infecţii respiratorii în ultimele zile. Diagnosticele sunt variate: Gripă, cornavirus, viroze sau pneumonii. Peste 5000 de români s-au îmbolnăvit de gripă în ultima săptămână. Deşi nu sunt diferenţe mari de la săptămână la alta ca număr de cazuri înregistrate, medicii sunt îngrijoraţi pentru că virusul gripal pare mai agresiv ca niciodată. 12 oameni au fost răpuşi de gripă în ultimele zile. Între ei şi o fetiţă de numai 7 luni.

Camerele de gardă din toată ţara sunt pline

În Bucureşti e cea mai mare aglomeraţie pentru că aici ajung şi cazuri din localităţile învecinate.

Mihaela Jianu, mamă: Tuşeşte de şase săptămâni şi nu-şi mai revine, e o tuse foarte, nici eu nu mai înţeleg, nu-i trece cu nimic. Am fost la pediatru particular, la medicul de familie, la urgenţe şi m-a trimis la Bucureşti din Ploieşti. Aseară, din urgenţă venim. Nu mai ştiu, sunt nedormită, nu mai ştiu unde să mă duc. Din noiembrie n-a mai fost la şcoală că e tot timpul bolnav

Pe acelaşi subiect

O femeie din Dâmboviţa şi-a adus copilul de urgenţă în Capitală.

Mamă: După o săptămână de antibiotic siropel, dimineaţă a făcut temperatură mare şi este foarte neliniştit, nu mănâncă, cere doar apă. Tuşea şi avea în gât roşu în gât. Am fost la medicul de familie, ne-a recomandat antibiotic, siropel de tuse.

În spitalele de copii, la camera de gardă ajung de 3 ori mai mulţi bolnavi ca de obicei. Aproape un sfert au nevoie de internare.

Raluca Alexandru, purtător de cuvânt Grigore Alexandrescu: Unii au 39-40 şi pot duce la convulsii febrile, de aceea este un semnal de alarmă şi părintele trebuie să se prezinte la camera de gradă. Copiii au forme medii, aici sub tratament injectabil pentru că se face şi tratament cu perfuzie. Copiii, în general, când au o stare generală alterată şi cu febră mare refuză şi alimentaţia, hidratarea. În aceste cazuri este nevoie de internare, de perfuzie şi de supraveghere medicală de specialitate

Alt spital, aceleaşi probleme.

Gabriela Bar, pediatru: Avem infecţie covid combinată cu virus sinciţial respirator sau infecţie sars-cov 2, infecţie bacteriană cu streptococ betahemolitic. Rnovirusul l-am mai întâlnit, betavirus, există pacienţi care au duble etiologii, coinfecţii respiratorii. Dacă avem o infecţie cu sars-cov 2 şi cu virus gripal, cum întâlnim în zilele acestea, de cele mai muzlte ori pacienţii au rămas internaţi.

România a oprit exportul de antibiotice şi antitermice 

Ca să facem faţă sezonului gripal, România a cerut şi a obţinut acceptul Comisiei Europene ca să nu mai exporte anumite antibiotice şi antitermice timp de 3 luni. Pe lângă tratament adecvat, medicii se luptă să le găsească şi loc bolnavilor în spital.

Adrian Marinescu, infecţionist: În fiecare zi noi facem în institut locuri cât putem de mult, doar că acele locuri se ocupă de-a lungul acelei zile. Se întâmplă de seara începând, sau noaptea să fie pacienţi care au nevoie de internare şi care rămân la nivelul camerei de primiri urgenţe, până a doua zi de dimineaţă.

Oficialii spun că anul trecut numărul prezentărilor la UPU s-a dublat față de 2021. 4,5 milioane de pacienți au fost consultați la unitățile de primiri urgențe anul trecut.

Raed Arafat, şef DSU: Există o presiune pe partea de consultaţii la domiciliu şi există o presiune pe partea Unităţilor de Primiri Urgenţe când vin pacienţii care se simt mai rău şi care unii dintre ei au nevoie de investigaţii, radiografii care nu pot să se facă nici la medicul de familie, nici în alte zone. Gripa în sine poate să ducă ca bolnavul să ajungă chiar în Terapie Intensivă, nu este o boală care este uşoară.

Într-o școală din județul Buzău a fost depistat şi primul focar de gripă. Jumătate dintre elevii unei clase din satul Udaţi s-au îmbolnăvit şi au fost trimişi acasă. Ceilalţi elevi poartă mască la ore. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » 27 români, morţi din cauza gripei. Care sunt simptomele virusului și când trebuie să mergem la spital