Antena Meniu Search
x

Bebeluş de 5 luni din Iaşi, infectat cu Flurona. A ieşit pozitiv la testele rapide pentru gripă şi COVID-19

Alexandru Rafila a afirmat că, în urma testelor rapide, a fost confirmat cu infecţie simultană cu gripă şi cu SARS-CoV-2 (Flurona) un bebeluş de cinci luni, iar probele prelevate de la el s-au transmis la Centrul Regional de Sănătate Publică la Iaşi, în vederea confirmării. Ministrul Sănătăţii a subliniat că problema nu e poliinfecţia, ci modul în care va evolua.

de Redactia Observator

la 15.01.2023, 14:57

Bebeluş de 5 luni din Iaşi, infectat cu Flurona
Bebeluş de 5 luni din Iaşi, infectat cu Flurona - Arhivă Observator

"A fost confirmat  (n.r. - cu Flurona, infectarea simultană cu virusurile gripal şi SARS-CoV-2) un bebeluş de cinci luni, cu teste rapide. Probele de la el s-au transmis la Centrul Regional de Sănătate Publică la Iaşi, în vederea confirmării printr-un test PCR. Aşteptăm şi noi rezultatele", a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Bebeluş de 5 luni, infectat cu Flurona

Ministrul Sănătăţii a precizat că problema nu este că bebeluşul are o poliinfecţie, ci modul în care acesta va evolua. "Până la urmă, dacă evoluţia clinică a copilului nu este problematică, şi nu am niciun fel de informaţie că ar fi problematică, nu asta este problema, că are o poliinfecţie. Problema e dacă evoluează clinic favorabil", a subliniat Alexandru Rafila, potrivit news.ro.

Peste 4.600 de cazuri de gripă clinică au fost raportate la nivel naţional în săptămâna 2-8 ianuarie, iar 411 cazuri au fost confirmate de laborator, arată raportul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). De la începutul sezonului, au fost înregistrate 15 co-infecţii cu virus gripal şi SARS-COV-2, dar şi 19 co-infecţii de virus gripal cu virus sinciţial respirator. Până în prezent, au fost comunicate 15 decese confirmate cu virus gripal.

Pe acelaşi subiect

Acces gratuit la vaccinul antigripal

Ministrul a anunţat, de asemenea, că a fost găsită o soluţie pentru ca mai multe persoane să beneficieze vaccin antigripal gratuit"Am găsit formula, există această formulă, ea va fi aplicată chiar din sezonul următor. Noi l-am distribuit gratuit la medicii de familie, am avut 1,5 milioane de doze. În sezonul precedent se cumpăraseră 2,5 milioane de doze şi un milion de doze a rămas nefolosit. Şi atunci, ca să evităm, pe de-o parte risipa şi pe de altă parte oricine doreşte să aibă acces la vaccinul gripal, am adoptat o lege care permite compensarea vaccinului, lucru care nu a fost posibil până în momentul de faţă. Şi în felul ăsta, oricine are o boală cronică, sau are o anumită vârstă, peste 65 de ani, poate să obţină o reţetă să obţină gratuit vaccinul de la farmacie, iar şi pentru restul populaţiei, tocmai ca să creştem acoperirea vaccinală şi cine doreşte să se vaccineze, să putem să acoperim un procent, rămâne de văzut care, probabil în jur de 50%, încât vaccinul să fie accesibil şi să nu mai stăm cu liste şi cu alte lucruri de genul ăsta, cine doreşte se duce, îşi procură vaccinul şi se vaccinează la medicul de familie sau în farmacie", a explicat Alexandru Rafila, la un post de televiziune.

În ceea ce priveşte perioada optimă pentru vaccinarea antigripală, medicul a explicat că aceasta este până în luna decembrie, amintind că Ministerul a început campania de vaccinare prin medicii de familie încă din septembrie anul trecut, iar în cadrul acestei campanii au fost folosite aproape toate dozele de vaccin achiziţionate de Ministerul Sănătăţii pentru populaţia încadrată în categoriile de risc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Bebeluş de 5 luni din Iaşi, infectat cu Flurona. A ieşit pozitiv la testele rapide pentru gripă şi COVID-19