Afinele sunt tot mai cultivate în România, dar în magazine găsim mai mult din import
Afinele românești ajung pe mesele străinilor, iar noi mâncăm fructe de import. Cum se explică acest paradox? Producătorii locali preferă să vândă la export, pentru că obţin preţuri mai mari.
Afinele românești ajung pe mesele străinilor, iar noi mâncăm fructe de import. Cum se explică acest paradox? Producătorii locali preferă să vândă la export, pentru că obţin preţuri mai mari.
În satul Mija din judeţul Dâmboviţa se află una dintre cele mai mari plantanţii de afine din România. S-au investit 10 milioane de euro, mare parte bani europeni, în cultura care se întinde pe zeci de hectare.
Fructele se culeg manual cu zilieri. Producţia este în jur de 10 tone la hectar.
Aproape întreaga producţie de aici pleacă la export în Anglia, spre două lanţuri de supermarketuri. Asta pentru că acolo preţurile sunt mai bune, iar piaţa este deja formată.
În ultimii patru ani exporturile de afine de pădure sau de cultură s-au dublat, de la aproape 600 de tone în 2014, la 1.200 de tone în 2018. Principalele ţări în care trimitem afine sunt Anglia, Germania şi Italia. Şi în timp ce afinele româneşti pleacă la export, noi cumpărăm din magazine fructe din Olanda, Ungaria şi Franţa
Nici când ajung în România, britanicii nu îşi schimbă obiceiurile.
În magazinele noastre, în sezon, afinele se vând cu 32 de lei kilogramul. Suprafaţa cultivată de afine a crescut de la 132 de hectare la 183 în ultimul an, arată datele oficiale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰