Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ameninţarea medicilor de familie, după ce peste 100.000 de teste COVID nu ar fi fost decontate de stat. CNAS: "Nu au respectat metodologia"

Mii de medici de familie care au făcut teste COVID pacienţilor se plâng că nu şi-au primit banii de la stat şi ameninţă să nu se mai implice în alte proiecte. Unul dintre ele este chiar vaccinarea care de la 1 iulie va fi făcută doar în cabinetele lor. 

de Andreea Petrescu

la 18.04.2022 , 21:06

Într-un cabinet din Bucureşti au fost făcute peste 100 de teste în primele două luni din an. Medicul de familie se plânge însă că nu a primit niciun ban de la stat pentru asta. "Au fost cumpărate circa 200 de teste. În medie, a fost 10 lei un astfel de test. Au fost două facturi trimise în luna martie, una pentru testele făcute în luna ianuarie, cealaltă făcută în luna februarie", spune medicul. Testează în continuare, are cel puţin două-trei persoane care se prezintă în fiecare zi cu simptome de coronavirus. 

"Înseamnă cel puţin 15 minute de când recoltezi testul. Şi după aceea consilierea pacientului, pentru că noi am testat în cabinet doar pacienţi simptomatici şi aceşti pacienţi au trebuit şi consultaţi. Nu puteai doar să îl testezi, îi dădeai un rezultat pozitiv sau negativ şi-l trimiteai la plimbare ... eşti pozitiv, eşti negativ, descurcă-te, aşa cum se întâmplă în centrele de testare. Noi am şi consultat pacientul şi i-am şi indicat un tratament", povesteşte Cosmina Berbecel, medic de familie.

Testare COVID la medicul de familie

Vezi și

Aceeaşi situaţie este şi la alte cabinete din România. Peste 4.000 de medici de familie au făcut contracte pentru a face testări COVID. "Am cumpărat teste de 60 de milioane. Sunt nişte bani şi aşteptam să-i văd înapoi. Plus halate, mănuşi, dezinfectant", spune Irina Franciuc, medic de familie. "Plata unei testări nu acoperă costurile testării pentru că pacientul acela care era suspect de Covid şi a trebuit suspus testării a însemnat şi un echipament care şi ăla a costat nişte bani. E foarte greu să mai mobilizezi oamenii să dorească să mai facă ceva în aceste condiţii."

Pe acelaşi subiect

Peste 100 de mii de teste COVID nu au fost decontate

Reprezentanţii Federaţiei Patronatelor medicilor de familie din România spun că cel puţin 100 de mii de astfel de teste rapide făcute în cabinete din toată ţara nu au fost decontate. Conducerea CNAS susţine că medicii au greşit hârtiile şi de asta nu pot primi deconturile. 

"O parte dintre ei nu au folosit userul şi parola pentru raportarea în Coronaformes", a declarat Mihaela Tănase, purtător de cuvânt CNAS. "O altă cauză e aceea că, deşi au raportat în Coronaformes, nu au respectat metodologia. Există în această aplicaţie câmpuri care trebuie bifate, vorbim de acele teste efectuate la cerere pentru persoanele care doresc să plece în străinătate sau testarea efectuată persoanelor care prezintă simptome. Nebifând aceste câmpuri, nu se pot valida testările raportate".  

În primele două luni din acest an, statul a decontat 3,7 milioane de lei pentru 70.000 de teste făcute de medicii de familie. Vaccinarea anti-COVID se va face doar la medicii de familie, din iulie. Doctorii se tem însă că vor ajunge să plătească din propriile buzunare dozele care se pierd sau expiră.  

Medicii ameninţă că nu se vor implica în alte campanii

"Vor exista colegi care, în momentul în care nu le vor veni cei şase pacienţi la vaccin nu vor mai desface acel flacon. Nu vor mai fi motivaţi să indice pacienţilor vaccinarea, să le prezinte beneficiile, să-i cheme la vaccin. Pur şi simplu cred că vor exista foarte mulţi colegi care vor refuza să vaccineze, îi vor trimite la alţi colegi fix de frica de a nu le fie imputate aceste doze şi nu se vor mai gândi la beneficiul unui pacient. În felul acesta nu se încurajează vaccinarea, este o frână pusă procesului de vaccinare", crede Cosmina Berbecel, medic de familie.

Din cauza neînţelegerilor cu statul, medicii de familie refuză să se implice în campanii, precum distribuţia pastilelor de iod

Andreea Petrescu Like

A început ca o joacă în urmă cu aproape 20 de ani și s-a transformat repede în meserie. Undeva pe parcurs a devenit pasiune și chiar o boală pe care nu vreau să o vindec.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Sănătate » Ameninţarea medicilor de familie, după ce peste 100.000 de teste COVID nu ar fi fost decontate de stat. CNAS: "Nu au respectat metodologia"