Video ANIMAŢIE. Cum scăpăm de durerile de spate cauzate de postura incorectă
Generaţia Z, despre care se spune că e nativă digital, are mari probleme cu spatele şi gâtul. Durerile apar mai ales din cauza unor posturi incorecte, menținute timp îndelungat, cu capul aplecat spre telefon. Un obicei nesănătos, care trimite la medic un sfert dintre tinerii cu vârste între 16 și 26 de ani.
În era gadgeturilor, petrecem zilnic ore în şir pe telefon, tabletă sau în faţa laptopului. Postura incorectă duce în timp la dureri insuportabile de spate sau de gât. "Am avut o durere aici de nu mai puteam să respir. Iau o pastilă ca să îmi treacă durea de spate", mărturiseşte un tânăr. "Stând într-o poziție cocoşată de aceea am și durerile de spate", adaugă o tânără.
Un studiu arată că, doar în ultimul an, aproximativ 24% dintre angajaţii până în 26 de ani au fost nevoiţi să îşi ia concediu medical din cauza acestor probleme. "La un moment dat, a fost nevoie să lipsesc de la birou din cauza unei dureri foarte mari de spate", spune Ruxandra, angajat. "Tocmai pentru că am observat aceste comportamente să își ia pauze conștiente la 2-3 ore. Oferim abonamente de kinetoterapie", declară Răzvan Vlad, specialist resurse umane.
De ce avem dureri în zona cervicală
De ce avem dureri în zona cervicală atunci când nu stăm corect? Capul uman cântăreşte în medie 4,5-5,5 kg în poziţie neutra. Pe măsură ce acesta este înclinat în faţă, greutatea pe care gâtul trebuie să o suporte este de 12 kg la 15 grade, 18 kg la 30 de grade, 24 de kg la 45 de grade şi 27 de kg la 60 de grade.
"Toate aceste lucruri vor duce la dureri foarte mari cervicale, la nivelul umerilor, dezechilibre posturale, ne modificăm schema corporală vom merge cu capul către înainte", explică Elena Căciulan, fizioterapeut. Ca să scăpăm de probleme, kinetoterapeuţii ne recomandă câteva exerciţii. "Cu palma împing 7 secunde și relaxez. Pot să fac presiune la nivelul urechii împing cu capul realizez o contrarezistență", explică kinetoterapeutul.
Şi sesiunile de chiropractică, efectuate însă numai de un specialist şi după realizarea unui RMN, ne pot ajuta. "Se va acționa la nivelul țesutului moale în așa fel să detensionăm musculatura să o alungim", spune Cristian Drăghiceanu, osteopat.
Cum ne ţinem departe de medic
Singurul lucru care ne ţine însă departe de medic este păstrarea unei poziţii corecte. Pentru prevenție telefonul trebuie folosit în această poziție, la nivelul feței, iar cei care petrec mult timp la birou ar trebui să fie atenți că brațele să formeze un unghi de 90 grade. Doar așa coloana va rămâne dreaptă.
Medicii avertizează că şi generaţia Alfa, adică cei născuţi începând cu 2011, va suferi de dureri de gât şi spate, pentru că foloseşte gadgeturile de la o vârstă fragedă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰