Antena Meniu Search
x

Video Antibiotice în doza de urgenţă, doar cu declaraţie pe proprie răspundere. Cine ia din mai multe locuri riscă să ajungă după gratii

Vom putea cumpăra antibiotice, fără reţetă, pentru trei zile de tratament. Asta se putea face şi acum; teoretic. Practic, însă, farmaciştii nu prea se lasă înduplecaţi să dea nici măcar o pastilă în absenţa unei reţete. Totuşi, pacienţii vor fi obligaţi să prezinte cartea de identitate si să completeze o declaraţie pe propria răspundere. Cei care înceracă să trişeze şi să cumpere antibiotice din mai multe locuri riscă să ajungă după gratii. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 20.01.2024, 19:49

Vezi și

Puţini români ştiu că antibioticele se pot lua fără reţetă în doza de urgenţă. De şi mai puţine ori farmaciştii acceptă să dea astfel de medicamente.

Doză de urgenţă, doar pe proprie răspundere

Reporter-farmacistă: Bună ziua! Am o durere puternică de măsea, care se accentuează un pic la cald, rece. Ce-aş putea să iau?

- Un antiinflamator.

Pe acelaşi subiect

-Dar antibiotic, în cazul în care e o infecţie?

- În cazul unei infecţii, medicul decide dacă este o infecţie. Eu n-am cum să decid. Antibiotic, doar cu recomandarea medicului. Altfel nu se poate. 

Potrivit unui nou ordin de ministru, regulile vor fi şi mai stricte. Pacienţii vor putea lua antibiotice pentru cel mult trei zile dar vor completa o declaraţie pe proprie răspundere şi vor da farmacistului CNP-ul.

Iulia Pop, reporter Observator: Fără reţetă de la medic, antibioticul este la o declaraţie distanţă. O completează pacientul sau îl ajută farmacistul. Dar pentru asta avem nevoie inclusiv de cartea de identitate. Doar aşa vom putea obţine pastilele dorite, pentru trei zile - în weekend sau pentru o zi în timpul săptămânii. 

Farmacistă-reporter: Documentele prezentate de pacient. Cartea de identitate. 

- Doamne! Şi asta trebuie să faceţi aşa la toată lumea?

- Da. 

- Adică dacă eu mă duc acum la o altă farmacie, eu am aceeaşi procedură?

- Astea o să fie raportate la Minister. O să fie monitorizate un pic, să nu se mai dea voie aşa.

Prin aceste fişe, farmaciștii vor stoca în sistem datele pacientului, astfel încât oamenii să nu poată lua tratamentele din mai multe locuri. Farmaciile vor avea in schimb obligația să raporteze zilnic toate antibioticele și antifungicele eliberate. 

Beatrice Spețeanu, farmacistă: Această doză de urgenţă e prevăzută din 2006, în legislaţie. Schimbarea este faptul că e un număr limitat de antibiotice care se pot prescrie în farmacie - cel mult 6-7 antibiotice. Şi nu ne referim la infecţii urinare. Sunt strict cele care pot ţine de stomatologie, de infecţii dentare sau infecţii respiratorii. 

Specialistii recomandă ca dupa cele 72 de ore, pacientul să meargă la doctor pentru a primi tratamentul complet. Daca se rezuma la doar trei zile de antibiotice, boala se poate agrava iar în timp crește rezistența organismul la antibiotice. 

Dr. Irina Badrajan - medic de familie: Deci antibioticele au efecte secundare asupra tuturor organelor când sunt consumate fără rost şi în nişte cantităţi neadecvate. Sunt toxice renale, sunt toxice hepatice, toxice musculare chiar, toxice pentru sistemul cardiovascular. Deci fiecare dintre ele are în principal un efect toxic. 

Romanii iau antibiotice ca pe bomboane, arată statisticele.  În 2022, un român din 4 a luat un astfel de tratament cu rețetă compensată ori gratuită.

În Europa, 35 de mii de oameni mor anual din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » Antibiotice în doza de urgenţă, doar cu declaraţie pe proprie răspundere. Cine ia din mai multe locuri riscă să ajungă după gratii