Aparatele care pot salva pacienţi, abandonate din lipsă de specialişti
În timp ce pacienţii stau cu lunile pe listele de aşteptare pentru tratament, aparatele care i-ar putea salva zac abandonate, din lipsă de specialişti. În toată ţara, avem opt noi sisteme de radioterapie, plătite de Banca Mondială.
În timp ce pacienţii stau cu lunile pe listele de aşteptare pentru tratament, aparatele care i-ar putea salva zac abandonate, din lipsă de specialişti. În toată ţara, avem opt noi sisteme de radioterapie, plătite de Banca Mondială. Dar funcţionează unul singur. Chiar şi în Capitală, în cel mai mare centru oncologic, sunt doar 5 fizicieni care muncesc cât pentru 12 oameni, ca să salveze vieţi.
Aproape 18 milioane de euro stau degeaba în spitalele din România. Atât au costat cele 8 aparate performante de radioterapie care au ajuns în toată ţara. Două la Bucureşti, şi câte unul la Oradea, Constanţa, Baia Mare, Craiova şi Cluj Napoca.
Fizicienii medicali aleg să meargă la privat, pe salarii de trei ori mai mari
Singurul care funcţionează e cel din Maramureş. Pe restul nu are cine să le manevreze.
Laurenţiu Busuioc este unul dintre puţinii fizicieni medicali ai României. A terminat faculatatea de fizică, face un master în biotehnologie celulară şi de el depind zeci de pacienţi pe lună.
La Institutul Oncologic Bucureşti există 5 fizicieni, dar 3 vor să plece la privat. Ar fi un dezastru pentru pacienţii care au nevoie de radioterapie.
În acest moment, Institutul Oncologic Bucureşti tratează 180 de pacienţi lunar cu două aparate de radioterapie. Cel cumpărat cu banii Băncii Mondiale ar urma să fie funcţional abia în luna august, asta dacă nu vor pleca şi mai mulţi fizicieni medicali.
Peste 80 de mii de români află în fiecare an că suferă de cancer, iar 50 de mii pierd lupta pentru viaţă. Mulţi pentru că nu primesc tratament la timp. Pentru o şedinţă de radioterapie, ajung să aştepte uneori cu lunile. Iar boala nu aşteaptă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰