Antena Meniu Search
x

Video Autorităţile încearcă să retrezească interesul românilor pentru vaccinare: echipe mobile, centre drive-through sau centre la firmele private

După patru luni de când a început campania de vaccinare, autorităţile schimbă regulile jocului. Cum în ţară vor ajunge milioane de doze de vaccin Pfizer, iar interesul oamenilor pentru imunizare este din ce în ce mai scăzut, de luna viitoare vor exista mai multe modalităţi de vaccinare - echipe mobile, centre drive through şi centre la firme private.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 17.04.2021, 20:42

Vezi și
  • Autorităţile încearcă să retrezească interesul oamenilor pentru vaccinare: echipe mobile, centre drive-through sau centre la firmele private

Rândurile la vaccinare încep să se rărească. În acest moment sunt aproape 120 mii de locuri disponibile şi  au mai rămas doar 260 mii de români pe listele de aşteptare. Teoretic, în câteva zile, se vor imuniza toţi cei care-şi doresc. 90% dintre cei înscrişi pe liste vor însă vaccinul Pfizer.  Mulţi se duc încă la sute de kilometri pentru a primi acest ser. 

Adrian Gîdoiu, medic: Vin şi din Craiova, Bucureşti, Târgu Jiu. Am avut 49, mai avem programaţi încă 9.

Reporter: Din aceştia, din localitate cam câţi sunt?

Adrian Gîdoiu, medic: 20%

Pe acelaşi subiect

Pentru vaccinul Moderna sunt locuri libere în multe locuri din ţară, iar la AstraZeneca nici măcar nu mai e nevoie de înscriere prin platformă. Cine vrea, se duce direct la centru.  Pentru a-i convinge pe români să se imunizeze, autorităţile schimbă strategia. Vor trimite echipe mobile în sate 

Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie de vaccinare: Pentru centrele mobile există două variante de vaccinare în aceste localităţi. Fie prin dislocarea unui centru mobil, fie sunt localităţi care au spaţii, dispensare, dar nu au medic de familie. Ori, acolo vom disloca doar echipe mobile care vaccinează în spaţiile deja existente. 

Ion Bîrcă, primar Turburea: Avem şi asistentele comunitare, plătite pe fonduri europene, şi ele dau un sprijin foarte mare. Se duc în fiecare zi în comună şi înscriu oamenii la vaccinat.

În practică, oamenii sunt mai greu de convins

Nu toţi însă se lasă convinşi. 

''Reporter: Dacă ar veni medicul să vă vaccineze acasă, la poartă, aţi vrea?

Nu ştiu acum, să mai întreb şi eu.''

În satul Dănești, din Gorj, mai puţin de 10% dintre localnici s-au imunizat deși au două centre de vaccinare în localitate. 

Mădălin Paliță, primar Dănești: Punem la dispoziție, când este nevoie, mijloc de transport bătrânilor care vor să ajungă să se vaccineze. Niciunul dintre cetățeni nu a dorit să beneficieze de sprijinul nostru. 

''Am cu inima, cu respirația. Nu pot să mă încurc cu vaccinul.''

''Ce să mai fac cu el? Am 83 de ani. Poate se întâmplă să îmi fie rău după el.''

De luna viitoare, în marile oraşe vor exista centre de vaccinare drive thorugh, unde nu va fi nevoie de programare. Centrele de vaccinare drive through ar putea fi organizate în parcarea unor hipermarketuri sau centre comerciale. Fiecare centru va avea 4 echipe medicale şi capacitate de a imuniza 400 de persoane pe zi. 

Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie de vaccinare: Vom distribui vaccin de la Pfizer. Sau, aceasta este intenţia de moment. Vom încerca să distribuim şi vaccin de la Johnson, dacă avem o recomandare în acest sens.

''Mai aştept, acum mi se pare prea devreme.''

''Sunt cadru medical şi nu sunt momentan ok cu asta. A fost prea rapid făcut şi momentan avem nevoie să mai cercetăm puţin.''

''Mi se pare o idee foarte bună. Vedeţi, opinia publică e împărţită. Unii da, alţii nu.''

în Parlament se discută un proiect de lege care să permită angajaţilor să îşi ia o zi libera de la muncă pentru a merge să se imunizeze. Potrivit informaţiilor Observator, Guvernul nu susţine însă această iniţiativă a deputaţilor USR PLUS. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Autorităţile încearcă să retrezească interesul românilor pentru vaccinare: echipe mobile, centre drive-through sau centre la firmele private