Antena Meniu Search
x

Avertismentul dur al unui specialist: Ideea că totul va fi bine este iresponsabilă

Profesorul de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, Cristian Apetrei, trage un semnal de alarmă privind Omicron. El avertizează că situația în România va fi „albastră” și desființează teoria potrivit căreia totul va fi bine deoarece virusul este mai puțin patogen.

de Redactia Observator

la 05.01.2022, 21:03

Avertismentul dur al unui specialist: Ideea că totul va fi bine este iresponsabilă - Shutterstock

„Vine valul 5. Nu va faceți nici o iluzie că nu va veni, și că România va rămâne verde. Nu, evoluția în următoarele zile va fi că tricolorul: galbenă, roșie, pentru că în final situația să devină albastră”, este opinia cercetătorului român.

Profesorul de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, Cristian Apetrei, explică de ce crede că situația va deveni „albastră” în România.

„Ideea că țările dezvoltate fac valul 5 așa cum îl fac deoarece sunt foarte vaccinate și vaccinul favorizează infecția este tâmpită. Nu mai are rost să o discutăm. Uitați-va cum au mers lucrurile în Republica Sud-Africană, unde populația nu era tocmai vaccinată. Ideea că totul va fi bine, pentru că virusul este mai puțin patogen (ceea ce, din toate datele care se acumulează în prezent, pare adevărat) este iresponsabilă. Forța virozelor respiratorii stă în numere. Iar ceea ce se vede în prezent, este că vom avea de operat cu numere mari și chiar foarte mari. Ideea că populația României a fost imunizată masiv în valul 4 și de aceea nu vom avea nici o problema cu valul 5 este de asemenea greșită și nefundamentata prin nimic”, a explicat Cristian Apetrei, potrivit Mediafax.

Cei în vârstă cei mai expuși

Cercetătorul român mai spune că situația este agravată de faptul că românii nu se vaccinează în număr mare. Populația în vârstă este cea mai expusă deoarece refuză să se imunizeze, arată Apetrei care face o comparație cu situația din SUA unde „vaccinurile au prevenit peste 1.1 milioane de decese și 10.3 milioane de spitalizări”.

„Sunt niște cifre care ar trebui să dea de gândit. Celor care pot să gândească. În schimb, în România, unde, în loc să purceadă la vaccinare, populația s-a apucat de studiul temeinic al virologiei științifico-fantastice, luna octombrie a fost cea mai mortală de la primul război mondial încoace.... În această situație, relaxarea din noiembrie-decembrie apare desprinsă din piesele de teatru ale lui Eugen Ionescu și Guillaume Apollinaire, adică absurdă și suprarealistă în același timp. Și mă tem că va avea soarta lui Apollinaire care, după ce a scăpat cu viață la primirea unui glonț în cap în primul război mondial, a murit în valul 2 al gripei spaniole. De gripă”, a precizat profesorul de boli infecţioase şi microbiologie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Avertismentul dur al unui specialist: Ideea că totul va fi bine este iresponsabilă