Antena Meniu Search
x

BioNTech a început deja să dezvolte un vaccin anti-Covid adaptat variantei Omicron

BioNTech a anunțat, luni, că lucrează deja la un vaccin „adaptat” pentru a combate varianta Omicron și că, de asemenea, continuă să testeze cât de bine funcționează vaccinul său anti-Covid existent pe piață împotriva noii variante de coronavirus. 

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 29.11.2021, 16:10

BioNTech a început deja să dezvolte un vaccin anti-Covid adaptat variantei Omicron
BioNTech a început deja să dezvolte un vaccin anti-Covid adaptat variantei Omicron - Profimedia Images

Compania germană de biotehnologie, care colaborează cu gigantul american Pfizer în ceea ce privește vaccinurile COVID-19, a declarat pentru Business Insider că a inițiat „dezvoltarea unui vaccin adaptat” pentru Omicron, care să îi permită „să avanseze rapid”.

Oamenii de știință și oficialii din domeniul sănătății din întreaga lume urmăresc îndeaproape varianta Omicron a coronavirusului, sau B.1.1.529, care a fost detectată pentru prima dată în sudul Africii. Experții în sănătate publică spun că noua variantă ar fi mult mai transmisibilă, prin urmare și mai periculoasă decât alte tulpini ale bolii.

Organizația Mondială a Sănătăţii a anunţat deja că noua variantă reprezintă un risc global "foarte ridicat" şi recomandă ţărilor să se pregătească pentru ce este mai rău. Omicron este cu atât mai periculos cu cât ar putea infecta mai uşor persoanele care au avut deja COVID-19, arată studiile preliminare.

Moderna, care a dezvoltat propriul vaccin anti-Covid, a anunțat duminică că va veni cu o doză de rapel specifică pentru noua variantă Omicron a Covid-19 până la începutul anului 2022. Totodată, compania a spus că va afla în următoarele două săptămâni dacă vaccinul actual este eficient împotriva noii tulpini de coronavirus.

Pe acelaşi subiect

BioNTech: Vaccinul adaptat la varianta Omicron, gata în 100 de zile

„Înțelegem îngrijorarea experților și am inițiat imediat investigații privind varianta omicron (B.1.1.529), precum și dezvoltarea unui vaccin adaptat, ca parte a dezolvării noastre standard pentru noile variante. Primii pași de dezvoltare a unui potențial nou vaccin se suprapun cu cercetările necesare pentru a evalua dacă va fi nevoie de o nouă doză. Obiectivul acestei abordări, care a fost inițiată joia trecută, este de a acționa rapid dacă o nouă variantă are nevoie de un vaccin specific”, au anunțat reprezentanții BioNTech.

Studiul cu privire la efienţa vaccinului iniţial este menţinut, însă cele două laboratoare farmaceutice vor să câştige timp prin adaptarea formulei vaccinului. Reprezentanții BioNTech au mai afirmat că vaccinul „adaptat” pentru a combate varianta Omicron ar putea fi gata în aproximativ 100 de zile.

Medicul care a descoperit Omicron spune că nu există ”motiv de panică”

Simptomele Covid legate de noua variantă de coronavirus au fost descrise drept „extrem de ușoare” de medicul sud-african care a tras primul semnal de alarmă asupra tulpinii intitulate Omicron. Dr. Angelique Coetzee, președintele Asociației Medicale din Africa de Sud, a vorbit într-un interviu acordat BBC despre pacienții infectați cu Omicron, argumentând că, deocamdată, ”nu există niciun motiv de panică” pentru că tabloul clinic nu este unul grav.

„Ceea ce vedem clinic în Africa de Sud este extrem de ușor, pentru noi acestea sunt cazuri ușoare. Nu am internat pe nimeni, am vorbit cu alți colegi de-ai mei și toți descriu aceleași simptome”, a spus medicul Angelique Coetzee.

Recomandările OMS privind varianta Omicron

Organizația Mondială a Sănătăţii a anunţat deja că noua variantă reprezintă un risc global "foarte ridicat" şi recomandă ţărilor să se pregătească pentru ce este mai rău. Omicron este cu atât mai periculos cu cât ar putea infecta mai uşor persoanele care au avut deja COVID-19, arată studiile preliminare.

Mai multe ţări au decis deja impunerea de restricţii suplimentare, iar România a anunţat că va repatria 39 de români aflaţi în zona de risc din Africa de Sud. Aceştia ar trebui să ajungă în următoarele ore în ţară şi vor intra în carantină imediat. În Europa sunt deja cazuri confirmate cu Omicron, dar nimeni nu poate spune încă dacă suntem în faţa unei variante mai agresive a virusului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » BioNTech a început deja să dezvolte un vaccin anti-Covid adaptat variantei Omicron