Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Boala prin care au trecut 25% din români. Se poate instala chiar şi din adolescenţă

I s-a spus boala corporatiştilor. Apoi sindromul medicilor. Astăzi, 1 din 4 români suferă sau a suferit de burnout, adică epuizare cauzată de munca în exces. Românii muncesc opt ore în plus pe săptămână faţă de alţi angajaţi din Vest, arată un nou studiu la nivel european. Chiar şi adolescenţii pot intra în burnout. 

de Redactia Observator

la 09.10.2023 , 19:41

Burnout, în engleză înseamnă a distruge prin foc. În psihologie, înseamnă a distruge prin muncă. E o stare de epuizare, un sindrom şi, de câţiva ani, un fenomen. 

Malvina Roşu, psiholog: "Sindromul Burnout." 

Reporter: "Cum îl identificăm?"

Vezi și

Malvina Roşu, psiholog: "Începe prin a aloca foarte mult timp jobului pe care îl facem. Simţim multă energie şi motivaţie, însă după această etapă ajungem în etapa de epuizare emoţională şi fizică." 

Pe acelaşi subiect

Dr. Dan Benţia, neurochirurg: "La început e o evoluţie insidioasă. Nu e un debut brusc, ca multe boli. În primul rând, lipsa de motivaţie. Scăderea capacităţii de concentrare şi memorare. Perioade de nelinişte, agitaţie, anxietate." 

Cum se manifestă burnoutul?

Aşa a început şi pentru Izabela Ştefan. Treptat, cu fiecare oră de muncă în plus. E psiholog, însă asta n-a ferit-o de sindromul Burnout. Dar a ajutat-o să înţeleagă rapid prin ce trece. În timp, stresul devine o bombă cu ceas. 

Malvina Roşu, psiholog: "Putem ajunge chiar într-o depresie sau depresie majoră, astfel încât să nu mai fim funcţionali." 

Dr. Dan Benţia, neurochirurg: "Nu-ţi mai vine să faci nimic. Ăsta e stadiul final. Nu-ţi mai vine să te ridici din pat." 

Dan Benţia e neurochirurg şi în mâinile lui ajung, după accidente vasculare cerebrale, pacienţi tot mai tineri. Stresul e una din cauze. 

Dr. Dan Benţia, neurochirug: "Infarctul şi accidentul vascular le fac persoanele active, nu cei care nu fac nimic, de obicei." 

Le fac mai ales medicii. În luna mai, Carmina Schaas, un renumit ginecolog din Iaşi, se pregătea să asiste la o naştere. N-a mai apucat. A făcut infarct în faţa colegilor. Avea 59 de ani. Oficial, 60 de cadre medicale au murit în ultimii 15 ani în timpul gărzilor sau imediat după ce au ieşit din tură. Neoficial, numărul e mai mare. 8 mai 2016

Sebastian Fitzek, sociolog Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii: "Peste 50% dintre medicii din România au suferit de burnout." 

Sindromul Burnout, o problemă globală

Ana Gheorghe, reporter Observator: "Se spune că munca nu a ucis pe nimeni, dar Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine contrariul. La nivel global, 745.000 de oameni mor în medie, anual, din cauza epuizării la serviciu. În ultimii ani, cazurile de burnout s-au triplat şi la noi. 65% dintre angajaţi spun că lucrează peste program. Dintre ei, 25% au suferit sau suferă de acest sindrom."

Sebastian Fitzek, sociolog Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii: "România din păcate se află printre primele ţări din Europa, deci e în topul negativ al UE pentru că nu avem cultura organizaţională care să protejeze angajatul. Şi cifrele, din păcate, sunt în creştere." 

Suntem printre primii şi la numărul de ore lucrate. 33,5 ore lucrează, în medie, un olandez. 35 de ore un danez. Şi 40,2 ore un român, fără a socoti şi orele suplimentare. 

Dr. Dan Benţia, neurochirug: "E greu să spui: nu mai lucra în corporaţia aia, multinaţională! Pentru că el de acolo câştigă. Ăla e jobul lui. Însă poate să facă nişte modificări la locul de muncă."

Există o soluţie pentru a nu intra în burnout. Se numeşte regula de opt. 

Dr. Dan Benţia: "Adică 8 ore de serviciu. Opt ore de somn şi opt ore de alte activităţi. Aici intră ce vreţi, o plimbare, să ai grijă de copii, să te duci la un film, la un teatru, să faci ceva bun de mâncare, ceva ce n-are legătură cu serviciul." 

Malvina Roşu, psiholog: "Muncim din ce în ce mai mult, uitând de noi şi de nevoile noastre, pentru că avem impresia că ne vom lua satisfacţia, sensul şi împlinirea de acolo. Însă aceasta este o iluzie."

Dr. Dan  Benţia, neurochirurg: "Omul aleargă tot timpul după ceva şi în momentul când ajunge îşi dă seama că a pierdut tot." 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Boala prin care au trecut 25% din români. Se poate instala chiar şi din adolescenţă