Boala secolului 21. Semnele că ai ajuns la limita rezistenței
Stresul ne poate duce rapid spre epuizare, dacă nu ne odihnim corespunzător, ne atrag atenţia specialiştii. Care sunt semnele, dar, mai ales, ce putem face când simțim că ne pierdem din puteri, fie că e vorba de epuizare fizică sau, și mai complicat, de epuizarea emoțională sau mentală.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
E important să înțelegem semnele și ce putem face când simțim că ne pierdem din puteri, fie că e vorba de epuizare fizică sau, și mai complicat, de epuizarea emoțională sau mentală. Avem două sisteme în corp, care ne controlează răspunsurile: sistemul nervos simpatic și cel parasimpatic. Simplu spus, primul e ca și cum ai apăsa accelerația, iar al doilea e ca și cum ai trece mașina în neutru, pregătindu-te de odihnă.
Când ești tot timpul pe fugă, cu telefonul într-o mână și cu lista de datorii în cealaltă, corpul tău stă mai mult în modul "accelerație", iar asta îți epuizează bateria corporală. Stresul, chiar și cel sub pragul de 25, ne poate duce rapid spre epuizare dacă nu ne odihnim corespunzător.
Dar care sunt semnele că ai ajuns la limita rezistenței? De la demotivare, lipsa îngrijirii personale și incapacitatea de a te concentra, până la visarea schimbărilor drastice și iritabilitate crescută. Fizic, poți avea dureri de cap, probleme de somn și chiar o imunitate scăzută. Care sunt soluțiile? Primul pas e să identifici și, dacă e posibil, să elimini cauza stresului. Apoi, controlează-ți timpul. Fă-ți o rutină, planifică-ți activitățile și nu uita să te deconectezi digital de câte ori poți.
Sportul, expunerea la lumină naturală și aer curat, meditația și chiar un animal de companie pot face minuni pentru echilibrul tău mental. Și, desigur, un pic de egoism sănătos nu strică – ia-ți timp pentru tine, fie că e vorba de sport, sauna sau pur și simplu să stai pe gânduri. Dacă simți că toate acestea sunt depășite, nu ezita să cauți un psiholog. E important să vorbești despre ceea ce simți și să găsești soluții împreună cu un profesionist. Îngrijirea de sine nu e un lux, e o necesitate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰