Antena Meniu Search
x

Când se face antitetanos. Unde se găseşte şi unde se face vaccinul

Unul dintre modurile în care o persoană se poate proteja de pericolul pe care îl reprezintă anumite infecţii este vaccinul, iar vaccinul antitetanos este unul dintre cele mai importante vaccinuri pe care o persoană le are de făcut.

de Redactia Observator

la 03.10.2023, 15:52

Primul vaccin antitetanos se face la naştere
Primul vaccin antitetanos se face la naştere - Profimedia
  • Vaccinul antitetanos se face prima dată la naştere.

Vaccinul antitetanos este tipul de vaccin care ne poate proteja încă de la naştere, fiind inclus în lista de vaccinuri obligatorii pentru nou-născuţi. Ulterior, vaccinul antitetanos ar trebui repetat o dată la circa 10 ani, pentru a asigura protecţie în permanenţă.

Vaccinul antitetanos oferă imunitate pe o perioadă limitată de timp şi, conform catena.ro, acționează prin imunizarea organismului în fața infecției cu bacteria Clostridium tetani, fiind recomandat în special persoanelor cu probleme la nivel de sistem imunitar.

Când se face vaccin antitetanos şi când nu

Pe lângă momentele prin care obţinem imunitate o dată la fiecare aproximativ 10 ani, vaccinul antitetanos mai trebuie făcut şi când suferim înţepături sau tăieturi, mai ales cu obiecte ruginite, sau când apar muşcături ale unor animale.

Pe acelaşi subiect

Sursa amintită precizează că, în cazul în care o persoană, care nu este vaccinată, se răneşte într-unul dintre modurile amintite mai sus, atunci persoana amintită este obligată să facă vaccinul antitetanos în maxim 48 de ore, pentru a preveni răspândirea infecţiei în corp.

Unde se poate face vaccinul antitetanos în Bucureşti şi în ţară

În principiu, vaccinul antitetanos trebuie făcut doar de medic, în incinta unei unităţi medicale. Spre deosebire de vaccinul antigripal, de exemplu, nu se recomandă ca vaccinul antitetanos să fie făcut într-o farmacie.

Vaccinul antitetanos ar trebui urmat de două sau trei rapeluri, o dată la patru sau cinci săptămâni, pentru a avea beneficii cât mai mari şi a elimina orice risc.

La farmacie, vaccinul costă de la 25-30 de lei

Cum era de aşteptat, diferite companii se ocupă cu fabricarea de vaccin antitetanos, astfel că găsim un asemenea vaccin în numeroase farmacii. Preţul pentru un vaccin antitetanos variază în funcţie de anumite aspecte, dar în mod normal nu este foarte scump, preţul pornind de la 25-30 de lei.

Specialiştii recomandă ca vaccinul antitetanos să fie ţinut în frigider, conform cu termenul de valabilitate. În principiu, doza de vaccin antitetanos care se face la naştere este gratuită.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Când se face antitetanos. Unde se găseşte şi unde se face vaccinul