Antena Meniu Search
x

Video Cardul european de sănătate, "accesoriul" de care avem nevoie pentru o vacanță în străinătate. Ce beneficii are și cum poate fi obținut

Este perioada vacanţelor. Şi chiar dacă nu ar trebui să punem răul înainte, este totuşi important să avem cu noi cardul european de sănătate. Tratamentul medical sau spitalizarea de urgenţă pot fi astfel gratuite în toate statele membre.  

de Redactia Observator

la 07.07.2023, 21:34

Vezi și

Alexandru Soare: "Mulţi dintre ecolegii mei de la muncă au, nu stii niciodată, mai ales că este vorba de sănătate. Este destul de important să ai la îndemână un serviciu de asigurare de sănătate pentru că mai ales în străinătate serviciile sunt foarte costisitoare. Este bun mai ales că eviţi tot timpul de aşteptare şi în momentul în care ai o urgenţă o rezolvi în timp rapid."

Ca să îl primească, trebuie să depună o cerere la Casa de Asigurări de Sănătate sau să completeze un formular pe site-ul insituţiei. Cardul ajunge în şapte zile la adresa menţionată, care nu e obligatoriu să fie cea de domiciliu. 

Cardul european de asigurări de sănătate poate fi folosit în toate ţările Uniunii Europene dar şi în Marea Britanie, Elveţia şi Irlanda de Nord. Documentul ne asigură asistenţa medicală în caz de accidente sau orice altă afecţiune care necesită intervenţie de urgenţă.

Amalia Hangiu, medic UPU Bagdasar: "Accidentele vasculare, agresiunile fizice, intoxicaţiile, durerile abdominale, abdomenele acute chirugicale, bolile din sfera renală, insuficienţa renală acută. Convulsiile care apar. Cele din sfera traumatică sunt reprezentate în mare parte din accidente rutiere, agresiuni şi căderi."

Pe acelaşi subiect

Beneficiile cardului european de sănătate

Cardul poate fi folosit şi pentru dializă, chimioterapie, oxigenoterapie sau ecocardiografia în caz de boli autoimune. 

Larisa Mezinu, purtător de cuvânt al CNAS: "Asiguratul se prezintă la unul din furnizorii în relaţie contractuală cu sistemul de asigurări din statul respectiv, inclusiv la o cameră de gardă, trebuie prezentat doar acest card european. De regulă, pacienţii nu plătesc aceste servicii, decontarea se face între instituţiile competente. Este important să fie o clinică, un spital, o cameră de gardă din sistemul public."

Cererile de eliberare pentru acest document se înmulţesc în perioada vacanţelor. Numai aici la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, în această perioadă, în fiecare zi sunt 6-700 de cereri pentru eleiberarea cardului european de sănătate

Documentul electronic are o valabilitate de doi ani. Mai puţin de 500.000 de carduri europene de sănătate sunt active acum. 

"Am mai fost în străinătate dar mi-am luat asigurare din aia de trei zile, de cinci zile. Nici nu ştiam că există, am aflat după de cardul ăsta de sănătate. M-am informat după despre el. Nu ştii ce se întâmplă şi sunt mult mai multe avantaje decât asigurarea făcută la firmele de asigurări."

"Nu ştiam, e important să-l avem pentru o linişte psihică, o siguranţă, e mult mai sigur."

În anul 2022 au fost decontate peste 100.000 de solicitări de intervenţii efectuate prin cardurile europene de asigurări de sănătate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » Cardul european de sănătate, "accesoriul" de care avem nevoie pentru o vacanță în străinătate. Ce beneficii are și cum poate fi obținut