Antena Meniu Search
x

Cât de eficiente sunt măștile refolosite. Sfaturile specialiştilor

O mască folosită de mai multe ori îşi pierde repede capacitatea de a ne proteja. O spun şi medicii infecţionişti şi specialiştii în fizică de la Iaşi.

de Redactia Observator

la 26.07.2020, 11:17

Vezi și
  • Eficienţa măştii depinde şi de modul în care o depozităm.
  • Cel mai indicat ar fi în pungi curate şi sigilate.

De asemenea, eficienţa măştii depinde şi de modul în care o depozităm când nu o purtăm pe figură. Cel mai indicat ar fi în pungi curate şi sigilate.

Prof. Dr. Carmen Dorobăț, Medic Infecționist: Purtarea corecta este așa. Și se îndepărtează din zona aceasta se aruncă imediat la cos. O astfel de masca in 3 pliuri nu ar trebui sa o purtam mai mult de 2-3 ore. E masca care se aruncă și se pune alta.

Asupra riscurilor la care se expun cei care refolosesc măștile au atras atenția și cercetatorii de la Iași. Şi asta, încă din timpul stării de urgență, când măştile erau greu de găsit.

Silviu Gurlui, Profesor facultatea de Fizica: Eficienta lor se reduce foarte mult odată cu refolosirea lor pt că foarte mulți microbi și particule raman pe suprafața tesaturii. Pot provoca alte probleme medicale. Practic nu mai este utila o astfel de masca și nu ne va proteja și nici nu ii mai protejam noi pe ceilalți.

Lucru confirmat și de medici.

Prof. Dr. Carmen Dorobăț, Medic Infecționist: O astfel de mască nu aş sfătui să fie luată şi îndepărtată şi apoi folosită. Nu mai sunt eficiente și în momentul în care o îndepărtăm categoric trebuie sa ne spălăm cu apă şi săpun, nu știm cât e de încărcată cu agent infecțios și e periculoasa sa fie scoasa și iar purtata

La fel de important este și modul și locul în care păstrăm masca.

Silviu Gurlui, Profesor facultatea de Fizica: Eficienta scade in funcție de condițiile din mașină spre exemplu daca e vb de mașină până la 10 procente în funcție de factorii de mediu

Medicii ne recomandă să purtăm mască chiar şi în spaţiile deschise dacă este multă lume. În Iaşi, purtarea măştii de protecţie este obligatorie în pieţe şi în locurile aglomerate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Cât de eficiente sunt măștile refolosite. Sfaturile specialiştilor