Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ce este diastaza abdominală, care sunt cauzele ei şi ce soluţii au mamele care suferă de această afecţiune

Ce este diastaza abdominală, care sunt cauzele ei şi ce soluţii au mamele care suferă de această afecţiune. Sarcina și nașterea unui copil reprezintă un moment de transformare, iar mama este cea care va resimți, mereu, cel mai puternic, schimbările emoționale și fizice care vin odată cu primul copil.

de Redactia Observator

la 02.11.2022 , 09:13

 Deși de cele mai multe ori corpul femeii se va adapta perfect, iar după naștere a reveni încet la o nouă normalitate, sunt și cazuri când, din pricina unor factori predispozanți, lucrurile se complică.

Este și cazul separării muschilor abdominali, afecțiune numită diastază abdominală. Deși aceasta este fiziologică în timpul sarcinii, în unele cazuri lucrurile nu revin la normal nici la multe luni după nașterea copilului sau copiilor. Dar și în această situație, medicul sau kinetoterapeutul pot fi de ajutor.

Diastaza abdominală reprezintă depărtarea mușchilor abdominali drepți și întinderea excesivă a formațiunii fibroase care îi leagă. Pentru că apare în urma unei presiuni venite din interior, diastaza este cel mai frecventă în timpul sarcinilor.

Vezi și

Dr. Carmen Giuglea, chirurg plastician: Diastaza sau diastazisul abdomnial înseamna o slăbiciune a peretelui muscular, în gen pe linia mediană a abdomenului. Mai ales sarcinile gemelare sunt cele care produc de regula diastazis. Se produce o modificare evidentă a abdomenului, avem de-a face cu un abdomen globulos pe care și daca încercăm să îl tragem nu reușim să îl ținem.

Pe acelaşi subiect

Diastaza abdominală este evidentă în cazurile grave și la femeile cu o greutate normală

Diastaza abdominală este evidentă în cazurile grave și la femeile cu o greutate normală. Deși ea poate apărea și la femeile supraponderale, ea este mai puțin vizibilă atunci când mușchiul abdominal este acoperit de un strat de grăsime.

 Dr. Carmen Giuglea, chirurg plastician: Există diastazisul minor care nu deranjează nici estetic nici funcțional, se vede doar când se contractă musculatura abdomenului, și există un diastazis mediu sau major care necesită corecție în primul rând estetic și în al doilea rând și funcțional.

În cazul unei diastaze abdominale minore, kinetoterapia poate rezolva problema. Sunt, de asemenea, câteva proceduri noninvazive care dau rezultate și în cazurile medii. În cazurile grave, soluția este chirurgicală.

Dr. Carmen Giuglea, chirurg plasticianCorecția nu poate fi facută decât chirurgical în cazurile ușoare sau medii. Îmbunătățirea aspectului abdomenului.

Chiar și în cazurile mai complicate, diastaza abdominală poate fi rezolvată

Chiar și în cazurile mai complicate, diastaza abdominală poate fi, așadar, rezolvată. De ajutor în prevenția ei sunt și anumite exerciții specifice practicate regulat înainte de sarcină sau, în cazul celor care pot, chiar în timpul sarcinii. Și evitarea abdomenelor clasice sau efortului abdominal în primele săptămâni după naștere.

Chiar dacă de cele mai multe ori deformarea abdomenului poate fi observată cu ochiul liber, în cazurile medii și ușoare ea se poate observa dacă pacienta se întinde pe spate cu picioarele îndoite de la genunchi și, cu capul ușor ridicat, bărbia în piept, încordează abdomenul. În mod automat, între mușchii abdominali, va exista un spațiu.

Dacă acesta permite pătrunderea a două degete între musculatură, este cazul să vă adresați unui Kinetoterapeut. Dacă spațiul este mai mare și observați o adâncitură sau protuberanță, puteți să cereți îndrumarea medicului ginecolog. În ambele situații, abdomenele clasice și exercițiile fizice efectuate fără acordul medicului, pot agrava diastaza așa că, înainte să mergeți la sală, cereți acordul specialistului.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Ce este diastaza abdominală, care sunt cauzele ei şi ce soluţii au mamele care suferă de această afecţiune