Ce rată de imunitate are România. Gheorghiţă: "Este puțin probabil să atingem 5 milioane de persoane vaccinate la 31 mai"
Valeriu Gheorghiță a anunţat că obiectivul pe care și l-au propus autoritățile, acela de ajunge la 5 milioane de persoane vaccinate anti-COVID până la 1 iunie, va fi atins probabil cu o întârziere de maximum două săptămâni. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, rata de imunitate în România probabil că depăşeşte deja 30-35%.
Medicul Valeriu Gheorghiţă se arată sceptic cu privire la atingerea ţintei de cinci milioane de români vaccinaţi până la finalul lunii mai.
„Este una dintre bornele anunțate de primul-ministru și care este asumată de campania de vaccinare, însă uitându-mă la ritmul de vaccinare din ultimele două săptămâni și în mod deosebit la numărul de persoane care s-au vaccinat cu doza 1, predicția ne arată că este puțin probabil să atingem cinci milioane de persoane vaccinate la 31 mai, însă cu siguranță în prima parte a lunii iunie vom ajunge la acel obiectiv”, a declarat miercuri seara Valeriu Gheorghiță, la Digi24.
Rata de imunitate în România depăşeşte deja 30-35%
Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că evoluția numărului de cazuri în România este bună.
- Maratonul imunizării: Mai mulţi turişti români şi străini s-au vaccinat în centrul oraşului Braşov
- Bărbatul care s-a vaccinat a treia oară cu Pfizer spune că efectele secundare deja se simt. ”Mă supăra un pic...
- Reacția unui turist din Olanda, vaccinat de Valeriu Gheorghiță, la Castelul Bran. De ce a ales să se vaccineze...
„România este în scenariul verde cu o rată medie cumulată de incidență de 1,71, ceea ce este foarte bine și cu siguranță că prin campania de vaccinare și depășind deja peste 4 milioane de persoane vaccinate, ceea ce înseamnă o rată de acoperire vaccinală medie la nivel național de circa 23% cu cel puțin o doză, se regăsesc aceste beneficii”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
Medicul susține că imunitatea de grup, în mod real, obținută prin vaccinare și prin boala naturală este mult mai mare decât 23%.
„Vorbim de peste un milion de cazuri de infecție Sars-Cov-2 raportate la nivel național, probabil că în mod real sunt de cel puțin 2 până la 5 ori mai multe, deci dacă am lua de două ori mai multe cazuri ar însemna cel puțin două milioane de cazuri care au trecut prin infecție și care au un grad de imunitate, la care adăugăm deja 4 milioane de persoane vaccinate, sigur cu un anumit grad de suprapunere, deja vorbim de circa 6 milioane de persoane care au un anumit grad de imunitate, ori din acest punct de vedere ajungem la circa 35-40% rată de imunitate”, a precizat Velariu Gheorghiţă.
El a mai spus că în ultimele zile, după relaxarea unor restricţii al căror rol a fost prevenirea răspândirii virusului, intenţia de vaccinare a rămas la fel de mare.
74.400 doze de vaccin Johnson&Johnson sosesc joi în ţară
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunţă că joi vor ajunge în ţară 74.400 doze de vaccin de la compania farmaceutică Johnson&Johnson.
CNCAV anunţă că, ulterior, cele 74.400 doze de vaccin vor fi distribuite, după cum urmează:
- Centrul Naţional de Stocare Bucureşti: 12.000 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Braşov: 9.600 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Cluj: 12.000 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Constanţa: 9.600 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Craiova: 9.600 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Iaşi: 9.600 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Timişoara: 12.000 doze.
Până în prezent, 162.000 de doze Janssen au fost recepţionate, iar 37.860 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei.
În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziţie de firma producătoare, sens în care, periodic, ţara noastră primeşte tranşele de vaccin necesare imunizării populaţiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰