Ce tratament recomandă medicii pentru mușcătura de căpușă. Cazuri tot mai dese în București
Ploile și temperaturile tot mai ridicate din ultima perioadă favorizează înmulțirea căpușelor, acele insecte mici, parazite înrudite cu paianjenii, care prin mușcătura lor pot transmite boala Lyme, cunoscuta si sub numele de Borelioza. Nu toate căpușele transmit boala, ci doar cele infectate la rândul lor prin hrănirea cu sangele unui animal infectat.
Medicii le recomandă prudenţă celor care merg în zonele frecventate de animale şi cu multă vegetaţie întrucât, în perioadele cu ploi şi călduri extreme, există riscul înţepăturilor de căpuşe şi de ţânţari, purtători ai unor boli grave.
Din cauza simptomelor care nu sunt specifice (manifestări pseudogripale, oboseală accentuată, dureri de cap şi articulare, tulburări de somn), boala Lyme, denumită şi borelioză, nu este uşor de depistat şi poate fi confundată cu alte afecţiuni. Acesta este motivul pentru care afecţiunea este numită şi „boala cu 1000 de feţe”. Simptomul distinctiv este o pată de dimensiuni mari pe piele, în locul mușcăturii de căpuşă, un eritem migrator pe baza căruia medicul poate da un prim diagnostic al bolii în primul stadiu al infecţiei.
Ce tratament se recomanda pentru o muscatura de capusa si cine il poate prescrie
Boala Lyme este o infecţie bacteriană cauzată de căpuşe. Urticaria, dureri musculare şi oboseala se numără între simptomele care apar de obicei la 3 săptămâni după ciupitură. Boala nu este transmisibilă.
- Nicuşor Dan, despre neamenajarea parcurilor şi lipsa deratizării: Nu este un mandat obişnuit cel pe care l-am...
- Invazie de căpușe în București și nu numai. Cum putem evita boala Lyme, supranumită "boala cu 1.000 de feţe"
- Zonele verzi din Oradea au fost invadate de căpuşe. De ce sunt periculoase şi cum ar trebui să te fereşti
Cei mai mulţi dintre oamenii care urmează un tratament de trei săptămâni cu antibiotic îşi revin complet, dar în cazul unora simptomele apar pe parcursul mai multor ani. Nu există un tratament prestabilit, scrie news.ro.
Ce trebuie să faci dacă găsești o căpușă pe pielea ta sau a copiilor
Conform medicilor, în cazul în care depistăm o căpuşă pe corp se recomandă scoaterea cât mai rapidă a insectei cu ajutorul unei pense, fără a se aştepta detaşarea spontană. Dacă nu poate scoate singur căpuşa, pacientul trebuie să ajungă de urgenţă la medicul de familie sau la camera de gardă a unui spital pentru extragerea ei. Medicul infecţionist este cel care stabileşte profilaxia.
În prima etapă diagnosticul este clinic, prin observarea eritemului migrator (pată de mari dimensiuni). Testarea serologică se face numai după minim 4 săptămâni de la muşcătura căpuşei, din cauză că anticorpii apar tardiv, boala Lyme fiind o afecţiune care s-ar putea manifesta la aproximativ o lună după muşcătura de căpușă
Ce trebuie să faci daca găsești o căpușă pe câine sau pisică
Regula de bază atunci când animalul are o căpușă este scoaterea acesteia cât mai repede posibil. Se îndepărtează în același mod ca la om, adică trebuie să fie extrasă cu ajutorul unei pensete, printr-o mișcare fermă. Datorită riscului ridicat de zdrobire a căpușei, se recomandă și folosirea cârligelor sau buclelor. Nu poți strânge penseta pe corpul căpușei, deoarece aceasta va intra și mai adânc.
După ce parazitul este scos, capul său poate fi încă în pielea câinelui. Trebuie îndepărtat în același mod ca și corpul. Scopul este să elimini complet căpușa. Chiar și un fragment mic rămas poate duce la infecție sau la dezvoltarea unei boli grave, scrie fera.ro.
Imediat după îndepărtarea căpușei, locul mușcăturii trebuie dezinfectat cu o soluție dezinfectantă, peroxid de hidrogen sau spirt. În niciun caz nu trebuie utilizate unguente în timp ce scoateți căpușa. Merită să mergeți la medicul veterinar pentru a vă asigura că parazitul a fost îndepărtat corect și că nu există vreo infecție.
Tot mai multi bucureșteni ajung la spital cu mușcătura de căpușă
Mușcăturile de căpușe sunt frecvente mai ales în lunile mai-iulie, când sunt înregistrate cele mai multe cazuri. Riscul este crescut în zonele împădurite și pe pajiștile din preajma padurilor. Potrivit unei statistici, la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. ”Dr. Matei Balș” din București sunt înregistrați anual în jur de 4.000 de pacienți mușcați de căpușe, jumătate dintre ei fiind copii.
Doar în ultima perioadă, la camera de gardă a Institutului s-au prezentat în jur de 20 de persoane zilnic care solicită ajutor după ce au fost mușcate ori înțepate de o căpușă, față de 5 sau 6, câte veneau în zilele anterioare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰