Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ce trebuie să facem în cazul unui atac de panică. Specialiştii au descoperit tehnicile la care să apelăm pentru a scăpa de senzaţia de teamă

Vorbim acum despre ceea ce ar putea fi boala secolului - atacul de panică. Nu cred că mai e un subiect taboo pentru nimeni. De altfel, sunt foarte puţini cei care nu au experimentat aşa ceva niciodată. Ok, ştim cum se manifestă, problema e cum îl depăşim. Specialiştii au descoperit câteva tehnici noi care pot fi foarte eficiente, pe lângă exerciţiile clasice cum ar fi cele de respiraţie.

de Andra Costea

la 18.01.2024 , 17:56

Una din 5 persoane suferă cel puţin un atac de panică de-a lungul vieţii, arată studiile. Este o criză de anxietate extremă, apărută pe fondul epuizării sau chiar a predispoziţiei genetice ce se manifestă atât psihic cât şi fizic.

Ce trebuie să facem în cazul unui atac de panică

Gabriel Diaconu, psihoterapeut: Respiraţia accelerată, dificultăţi de a trage până la capăt aer în piept, puls foarte ridicat, tensiunea care poate să fie crescută şi sentimentele şi stările de anxietate intensă. Uneori pot să fie mai puţin uzuale amorţeli ale gurii, amorţeli ale membrelor, furnicături.

Vezi și

Este important să ştim cum să gestionăm astfel de momente pentru a nu agrava situaţia. Primul pas este să conştientizăm că trecem printr-un atac de panică. 

Pe acelaşi subiect

Ştefania Păduraru, psiholog şi expert în relaţionare: Este foarte important să te aşezi dacă stai în picioare. După aceea faci exerciţii de respiraţie. Sunt foarte importate pentru că din teamă apare hiperventilaţia. Începem să inspirăm, da. 4 secunde, ne oprim o secundă, expirăm 4 secunde. Da? Deci repetăm, Este important să relaxezi musculatura. Începând de la musculatura feţei în jos.

Tânără: Chiar şi eu am avut asemenea probleme. Este important să urmăm şi o terapie cu un psihoterapeut.

Un alt exerciţiu eficient este distragerea atenţiei. Putem să ne concentrăm pe un miros puternic sau pe un gust intens. 

Andra Costea, reporter Observator: Putem apela la un truc simplu. Câteva picături de zeamă de lămâie ne pot ajuta să ne focusăm pe senzaţia de acru şi să ne mutăm atenţia de la atacul de panică. De asemenea putem folosi bomboane cu gust intens acru.

Ştefania Păduraru, psiholog şi expert în relaţionare: O substanţă care miroase destul de puternic. Dacă o mirosim de câteva ori, tragem adânc în piept o să vedem că situaţia se imbunătăţeşte. Ne concentrăm pe un obiect anume care este în jurul nostru. Memorăm anumite lucruri sau numărăm părţile compnente sau îl descriem cu atenţie pentru că cu cât eşti mai atent la toate detaliile unui obiect cu atât eşti mai prezent. 

De asemena, specialiştii spun că ajută să fim conştienţi că atacul de panică este temporar şi durează între 3 şi 10 minute. 

Andra Costea Like

Mi-am început călătoria ca jurist crezând că asta este singura metodă de a lucra cu adevărul. Curiozitatea şi ambiția însă m-au împins să explorez întotdeauna profunzimea fiecărei povești iar asta m-a făcut să realizez predilecţia mea către jurnalism.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Ce trebuie să facem în cazul unui atac de panică. Specialiştii au descoperit tehnicile la care să apelăm pentru a scăpa de senzaţia de teamă