Ce este fentanilul
Una dintre soluţiile considerate moderne pentru combaterea durerilor este fentanilul, dar acest analgezic se poate transforma rapid într-o armă cu două tăişuri.
- Fentanilul este utilizat în special în combaterea durerilor cronice severe.
Autorităţile medicale au căutat, de-a lungul timpului, numeroase soluţii pentru combaterea durerilor, în special pentru combaterea celor care pot apărea în timpul unei intervenţii chirurgicale.
Din acest motiv, în anii 1950 a apărut fentanilul, un analgezic opioid sintetizat de către Paul Janssen, în Belgia. Produsul a început să fie utilizat pe scară mai mare în anii 1960, în special în procedurile chirurgicale.
Se consideră că fentanilul are o potenţă analgezică de circa 80 de ori mai mare decât morfina, dar şi avantajul de a avea efecte adverse minime la nivel cardiac.
De-a lungul timpului s-a dovedit, însă, că fentanilul dă efecte adverse, iar unul dintre aceste efecte este dependenţă. Mai mult, utilizat în cantităţi ridicate sau în combinaţie cu alte substanţe, fentanilul poate să dea somnolenţă, confuzie, deprimare respiratorie, convulsii şi poate să ducă chiar la deces.
Din acest motiv, fentanilul este considerat şi un drog de mare risc, fiind deseori utilizat ilicit ca drog, mai ales în asociere cu heroina sau cocaina.
La ce este utilizat fentanilul
De cele mai multe ori, fentanilul este utilizat în anestezia generală sau regională. De asemenea, pot fi utilizat ca analgezic suplimentar sau este recomandat în cazul durerii cronice severe.
Mare atenţie însă, fentanilul poate fi utilizat doar în baza unei prescripţii medicale speciale, chiar dacă fentanilul, sub formă de plasturi transdermici, se află pe lista substanţelor care nu ar trebui să lipsească dintr-un sistem medical de bază.
Fentanilul este considerat un analgezic vital în special când vine vorba de bolnavii de cancer, fiind utilizat în tratamentul durerii din cancer. Plasturii transdermici cu fentanil au apărut în anii 1980, fiind lansaţi de reprezentanţii unei companii din Statele Unite ale Americii. Din 1990 s-a aprobat utilizarea acestor platuri pentru tratarea durerilor severe, mai ales când vine vorba de bolnavi de cancer.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰