Video "Cea mai gravă pedeapsă pe care o poate avea un om". Singurătatea a devenit oficial o boală. Ce probeme grave poate declanşa
Singurătatea poate duce la boli grave şi a fost declarată de experţi prioritate globală în materie de sănătate. În acest sens, specialiştii de la Organizația Mondială a Sănătății caută soluţii pentru a-i ajuta pe oameni să-și aprofundeze legăturile sociale.
Singurătatea a devenit o îngrijorare pentru specialiştii din întreaga lume. Tot mai mulţi oameni de pe glob au probleme din această cauză: "Singurătatea după părerea mea este cea mai gravă pedeapsă pe care o poate avea un om".
Roxana, o studentă de 18 ani din Bucureşti, spune că se simte singură chiar dacă are mulţi prieteni. "Foarte mulţi se izolează în casă, nu vor să iasă, ba au probleme cu părinţii", explică Roxana.
Oameni din diferite categorii sociale şi de diferite vârste, afectaţi
Singurătatea afectează oameni din diferite categorii sociale şi de diferite vârste. "Am mai avut momente în care m-am simţit singură. Sunt în anul patru la facultate, stau la cămin şi am un cerc de prieteni dar nu întotdeauna găsesc înţelegere, aşa cum găsesc din partea familiei", spune o tânără.
- OMS declară singurătatea o problemă globală de sănătate publică: E la fel de periculoasă ca fumatul a 15...
- "O să mor cu mâinile mele, pentru că nu mai am de ce să trăiesc". Constantin a ales să moară pentru că nu a...
- "Virusul singurătăţii" îi afectează şi pe români: "Pandemia a lăsat o urmă în sufletele noastre". Efectele...
Un studiu făcut recent în 142 de ţări a arătat că unul din patru adulţi resimte singurătatea şi unul din doi adolescenţi s-au simţit cel puţin o dată singuri.
Singurătatea poate declanşa probleme grave de sănătate
De aici se pot declanşa probleme grave de sănătate precum boli cardiovasculare, de imunitate, dereglări de somn dar şi afecţiuni psihice. "Este un factor de risc care precipită anumite tulburări, cum ar fi anxietatea, cum ar fi depresia tulburări majore de tipul psihozelor, chiar demenţelor", spune Eduard Moţoiescu, psihiatru.
"Există două variante de singurătate, singurătatea în cuplu şi singurătatea persoanelor care nu au variante de cuplu. Nu avem ritual de flirt. În ţările civilizate există, flirtul social. Şi uite aşa ajungem la singurătate. Ar trebui să avem ong-uri, ar trebui să avem cluburi care să organizeze lucrurile astea", explică Constantin Cornea, psiholog.
Statele Unite ale Americii au de săptămâna trecută un ministru al singurătății, iar guvernul Marii Britanie a numit un astfel de demnitar încă din 2018.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰