Antena Meniu Search
x

Video "Virusul singurătăţii" îi afectează şi pe români: "Pandemia a lăsat o urmă în sufletele noastre". Efectele nocive asupra organismului

După epidemia de coronavirus a apărut epidemia de... singurătate. Numărul persoanelor singure din America a explodat în ultimii ani, iar "virusul" singurătăţii a ajuns, mai nou şi la noi pe continent. În ţara noastră, 25% dintre românii de toate vârstele se simt însingurați. Unul dintre cei mai importanţi medici ai lumii susţine că singurătatea poate fi la fel de nocivă ca fumatul, iar perioadele lungi de singurătate duc la probleme serioase de sănătate. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 03.05.2023, 21:50

Vezi și

Potrivit studiilor, de la izbucnirea pandemiei de covid, singurătatea, mai ales în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, a crescut de patru ori. Românii sunt parte din acest fenomen trist.

Reporter: Cum se simte?

Femeie: Trist, trist, pur şi simplu. Chiar cunosc foarte multă lume care este tristă şi nu se mai regăseşte. Cred că pandemia a lăsat o urmă în sufletele noastre. 

Adolescent: Este o senzaţie în care te simţi gol pur şi simplu, dar se rezolvă cu timpul. 

Pe acelaşi subiect

Tânăr: Probabil din cauza social media, internetului, lipsa interacţiunilor faţă în faţă.

Efectele singurătăţii

Un lucru e cert, indiferent de vârstă, singurătatea şi fericirea sunt în legătură directă şi se influențează reciproc.

Jeni Chiriac, psiholog: Singurătatea poate să ducă la apariţia depresiei, anxietăţii, probleme legate de stilul de viaţă.

În America, problema este atât de serioasă încât statul a declarat epidemie de singurătate. Efectul este la fel de nociv ca fumatul a 15 țigări pe zi. Peste ocean, 1 din 2 americani declară că a experimentat singurătatea. 

Vivek Murthy, chirurg: Legăturile sociale sunt la fel de fundamentale pentru sănătatea noastră fizică şi mintală precum mâncarea, apa şi somnul, şi ne afectează performanţa şi productivitatea.

Clubul Oamenilor Singuri, la Cluj

Studiile arată că unul din patru români se simte singur. O creştere cu 10% față de acum câțiva ani. La Cluj, spre exemplu, există Clubul Oamenilor Singuri, o comunitate cu mii de persoane, înființată din dorința de a oferi celor care nu au un partener de viață un mediu propice de socializare. 

Bianca Regian, membră a comunităţii: Sunt membră de anul trecut din toamnă. Este un loc în care merg oameni de diferite vârste, cam de pe la 35 de ani în sus, oameni singuri, văduvi, divorţaţi, depinde, fiecare cu povestea lui.

Alexandra Marin, reporter Observator: Vorbim despre socializare şi reţele de socializare mai mult ca niciodată, dar în acelaşi timp suntem tot mai singuri. Mai multe studii științifice efectuate pe zeci de mii de oameni au scos la iveală faptul că persoanele singure sunt mai stresate și îmbătrânesc mai repede, iar riscul să moară prematur crește cu aproape 50%. Creşte de altfel şansa de a dezvolta depresie sau chiar demenţă.

O altă categorie puternic afectată de singurătate este cea a vârstnicilor. Un sfert dintre persoanele de peste 65 de ani resimte un grad ridicat de singurătate, iar 3 din 10 vârstnici nu au cu cine vorbi zile la rând. Mulţi nu interacționează cu mai mult de 4 persoane într-o lună întreagă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » "Virusul singurătăţii" îi afectează şi pe români: "Pandemia a lăsat o urmă în sufletele noastre". Efectele nocive asupra organismului