Cele mai frecvente investigații care se fac în timpul unui consult medical de rutină
De multe ori ajungem să avem probleme grave de sănătate pentru că mergem la doctor prea târziu. Însă prevenția unei boli este mai simplă decât vindecarea ei. Pe de altă parte, multe afecțiuni pot fi prezente fără să provoace simptome.
De multe ori ajungem să avem probleme grave de sănătate pentru că mergem la doctor prea târziu. Însă prevenția unei boli este mai simplă decât vindecarea ei. Pe de altă parte, multe afecțiuni pot fi prezente fără să provoace simptome.
Testele medicale anuale de screening au rolul de a depista anumite afecțiuni în stadii incipiente sau de a evalua riscul dezvoltării unor afecțiuni. Iată ce investigații se fac în cadrul unui consult medical de rutină.
Analizele de sânge
Analizele de rutină au rolul de a verifica valorile unor substanțe din organism. Valorile anormale pot indica anumite afecțiuni sau tulburări, ceea ce impune efectuarea de investigații suplimentare. Spre exemplu, profilul lipidic (nivelul de grăsimi) este un test foarte util pentru depistarea aterosclerozei sau stabilirea riscului de a dezvolta această boală.
De asemenea, aceste analize de sânge pot ajuta la diagnosticarea unor anemii, a unui diabet în stadiu incipient, a unor probleme hepatice și renale care încă nu au simptome.
Sumarul de urină
Sumarul de urină reprezintă analiza urinei. Testul este util în stabilirea nivelului de hidratare, în depistarea unor boli renale, hepatice sau chiar a diabetului zaharat.
Monitorizarea tensiunii arteriale
Tensiunea arterială reprezintă presiunea exercitată de sânge asupra pereților vasculari. Tensiunea arterială trebuie verificată anual, deoarece o valoare anormală poate indica prezența unei boli cardiovasculare. Hipertensiunea arterială este o afecțiune comună care poate fi simptomul unei boli sau poate cauza anumite afecțiuni.
Electrocardiograma (EKG/ECG)
Electrocardiograma este o înregistrare a activității electrice a inimii. Un EKG durează aproximativ 10 minute și se efectuează prin atașarea unor electrozi (capetele unor cabluri electrice) de pieptul, gleznele și încheieturile pacientului. Înregistrarea are loc în stare de repaus, timp de câteva secunde. Aparatul numit electrocardiograf preia stimulii captați de electrozi și generează un grafic sub formă de unde.
Electrocardiograma poate depista un preinfarct sau un infarct în desfășurare sau unul anterior și o serie de boli cardiovasculare periculoase (aritmii, cardiopatia ischemică).
Alte investigații
În funcție de bolile cronice ale pacientului și de factorii de risc, pot fi efectuate și alte investigații de rutină, ale căror frecvență depinde de starea pacientului, cum ar fi:
-
Colonoscopia și testul de hemoragii oculte din materiile fecale – în cazul pacienților care suferă de boli de colon (cancer, rectocolită ulcerativă etc.)
-
Consult oftalmologic – persoanelor în vârstă, celor bolnavi de diabet și de afecțiuni ale ochilor.
-
Glicemia + hemoglobina glicată (HbA1C) – la bolnavi de diabet.
-
Densitatea minerală osoasă – la persoanele în vârstă, pentru diagnosticarea osteoporozei.
Investigații recomandate bărbaților
Antigenul prostatic specific (PSA)
Antigenul prostatic specific este o analiză de sânge. După vârsta de 50 de ani sau în cazul bărbaților cu factori de risc ereditari pentru cancerul de prostată, această analiză este recomandată anual.
Investigații recomandate femeilor
Mamografia
Mamografia este recomandată femeilor peste 50 de ani sau celor cu factori de risc ereditari pentru cancer de sân. Investigația constă în efectuarea unor radiografii la nivelul sânilor.
Testul Babeș-Papanicolau
Testul Babeș-Papanicolau se efectuează în cadrul consultului ginecologic de rutină și presupune recoltarea de celule de la nivelul colului uterin. Proba este analizată în laborator. Testul poate evidenția celule anormale, precanceroase sau canceroase de la nivelul colului uterin.
În concluzie, investigațiile de rutină sunt proceduri utile pentru prevenirea și tratarea timpurie a unor boli.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰