Video Centre noi pentru maratonul de vaccinare împotriva coronavirusului se deschid la Sala Palatului şi la Biblioteca Naţională, în Bucureşti, dar şi la Castelul Bran
Record de vaccinări în ultimele 24 de ore. Pentru prima dată de la debutul campaniei, au fost imunizate peste 100 de mii de persoane. Suntem însă departe de numărul maxim de oameni care ar putea fi vaccinaţi zilnic. În Capitală se fac ultimele pregătiri pentru maratonul de vaccinare. 50 de cabinete vor fi deschise de mâine la Sala Palatului şi la Biblioteca Naţională.
- Autorităţile din România speră să ajungem la cinci milioane de persoane vaccinate împotriva coronavirusului până la începutul lunii iunie.
De mâine, Sala Palatului se va transforma într-un mare centru de vaccinare. Aici au fost pregătite 40 de cabinete.
Mihai Craiu, coordonator Centrul de vaccinare Sala Palatului: Cine poate să vină? Răspunsul este: oricine. Nu trebuie să aibă programare. Al doilea lucru, ne trebuie ceva special? Da, să fim sănătoşi. Nu pot fi primiţi în locaţii persoanele care sunt febrile. Vom avea porţi termice.
În această zonă vor fi supravegheate 15 minute toate persoanele vaccinate, astfel încât dacă apar reacţii adverse, personalul medical să poată interveni imediat. Au fost aduse inclusiv două paturi de terapie intensivă. Cabinetul improvizat va fi dotat cu monitoare, oxigen şi adrenalină. Dacă intră cineva în şoc anafilactic, adrenalina va fi administrată imediat.
Se fac ultimele pregătiri la Sala Palatului: se şterg scaune, se lipesc afişe, se pregătesc fluxurile.
Au fost aduse şi frigiderele cu serul Pfizer de la Institutul Cantacuzino. Fiecare are un cod pe care îl ştiu doar medicul coordonator şi asistenţii şefi din fiecare tură. Peste o mie de cadre medicale şi voluntari vor lucra în ture de câte opt ore.
Viorel Jinga, rectorul UMF Bucureşti: În două zile deja listele erau gata şi a trebuit să blocăm sistemul pentru că nu putem fi nici foarte mulţi. Avem voluntarii stabiliţi şi pentru rapel.
Cristi Persu, student Facultatea de Medicină: Am avut cazuri ale acestei boli în familie, cazuri grave, şi sunt convins că vaccinarea este singura noastră şansă pentru a reveni la normal.
Centrul va fi deschis non-stop de vineri până luni. Vom putea ieşi din case şi după ora 22, trebuie doar să completăm în declaraţia de propria răspundere că avem nevoie de o intervenţie medicală. Autobuzele de pe şase linii vor circula şi noaptea.
"Cel mai bine ar fi să veniţi noaptea, ziua s-ar putea să fie coadă. Nici noi nu ştim, ne organizăm", susţin medicii de la Sala Palatului.
România are nevoie să vaccineze cel puţin 60.000 de persoane pe zi pentru îndeplinirea obiectivului
Alte 10 cabinete au fost pregătite la Biblioteca Naţională: "În stânga şi în dreapta sunt amenajate spaţii pentru cei care aşteaptă să le vină rândul la vaccinare".
Mâine începe un alt maraton al vaccinării şi la Castelul Bran. Turiştii imunizaţi vor primi şi diplome.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Azi depăşim 100.000 de persoane vaccinate într-o zi şi ţinem ritmul. Dacă este nevoie, putem chiar să creştem acest ritm.
Atingerea ţintei de cinci milioane de vaccinaţi până la sfârşitul acestei luni pare posibilă. Cu câteva condiţii. În primul rând, trebuie să vorbim de toate persoanele vaccinate, nu doar de cele care au primit ambele doze. În al doilea rând, este nevoie de menţinerea sau depăşirea celui mai bun ritm de vaccinare de până acum. Concret, vorbim de săptămâna 20-26 aprilie, când au primit prima doză peste 416.000 de persoane. Asta înseamnă o medie de 59.500 de persoane pe zi. În acest ritm, mai este nevoie de 26 de zile pentru a atinge obiectivul de 5.000.000 de persoane vaccinate. Adică exact 1 iunie.
Însă, miercuri au fost vaccinate cu prima doză doar 38.503 persoane. Asta ar însemna că ar fi nevoie de 38 de zile pentru atingerea ţintei, adică 12 iunie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰