Cercetătorii au descoperit alţi doi factori pentru demenţă. Ce arată noul studiu
Cercetătorii au identificat pierderea vederii și colesterolul ridicat ca doi noi factori de risc pentru demență, potrivit unui studiu recent publicat în revista The Lancet.
Aceste condiții se alătură unei liste existente de 12 factori de risc modificabili, incluzând fumatul, obezitatea și hipertensiunea. Studiul, făcut de 27 de experți în domeniul demenței, sugerează că aproximativ 7% din cazurile de demență pot fi legate de nivelul ridicat al colesterolului LDL la mijlocul vieții, în timp ce 2% pot fi asociate cu pierderea vederii netratată la vârste înaintate, notează Health.
Cum ne putem feri de demenţă
"Aceste constatări oferă speranță", a declarat autorul principal Gill Livingston, profesor de psihiatrie a persoanelor în vârstă la University College London. "Deși schimbarea este dificilă, noua noastră sinteză de dovezi arată cum indivizii își pot reduce riscul de demență".
Cercetătorii estimează că abordarea tuturor celor 14 factori de risc ar putea preveni sau întârzia până la 45% din cazurile de demență. Ei recomandă ca oamenii să prioritizeze activitatea cognitivă, fizică și socială atât la mijlocul vieții, cât și la bătrânețe, relatează Mediafax.
Experții încurajează oamenii să discute cu medicii lor despre evaluarea și gestionarea acestor factori de risc. Detectarea timpurie și intervenția pot juca un rol crucial în prevenirea sau încetinirea progresiei demenței.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰