Cine primeşte pastila anti-Covid-19 Molnupiravir în România. Tratamentul poate începe doar în primele zile ale bolii
Molnupiravir este primul antiviral destinat tratamentului formelor uşoare şi medii de Covid-19. Pastila este aprobată şi dezvoltată de compania farmaceutica Merck (cunoscuta sub numele de MSD în Europa) împreună cu Ridgeback Biotherapeutics.
Molnupiravir este un antiviral care trebuie administrat rapid după apariţia primelor simptomelor şi luat timp de cinci zile pentru a preveni replicarea virusului. Pastila, cunoscută și sub numele de Lagevrio, este sigură și eficientă în reducerea riscului de spitalizare și deces la persoanele cu COVID-19 cu forme ușoare până la moderate, care prezintă un risc crescut de a dezvolta boli severe, a anunțat într-un comunicat Agenția britanică de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Sănătate.
"Antiviralele orale sunt molecule mici care blochează activitatea şi replicarea virusului. Ele trebuie administrate cât mai repede posibil după infectare, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale ţesuturilor şi organelor. Aceste medicamente se administrează oral de-a lungul a câtorva zile, ceea ce înseamnă că sunt uşor de administrat. Antiviralele administrate pe cale orală sunt eficiente la toate variantele virale ale COVID-19. Pacienţii trebuie să discute cu medicul dacă sunt eligibili pentru tratamentul antiviral oral. Doar în urma deciziei acestuia se pot administra antivirale orale. Tratamentul trebuie iniţiat cât mai repede posibil după diagnosticul de COVID-19 şi nu mai târziu de 5-7 zile de la debutul simptomelor", se arată în informare.
Recomandările cercetătorilor britanici se bazează pe rezultatele încurajatoare. Reprezentanţii companiei Merck au declarat că studiile clinice arată cum antiviralul oral reduce chiar şi cu 50% riscul de spitalizare şi deces din cauza COVID. Pastila este concepută pentru a introduce erori în codul genetic al virusului SARS-CoV-2 şi trebuie administrată de două ori pe zi, timp de 5 zile de la debutul simptomelor.
Contraindicații în administrarea pastilei Molnupiravir
Tratamentul nu este autorizat la pacienţii minori sau în tratamentul celor care necesită spitalizare din cauza COVID-19, deoarece cercetătorii nu au observat beneficii la pacienţii cu forme severe. Totodată, se spune în informare, medicamentul este contraindicat pe perioada sarcinii şi în perioada de alăptare. Printre efectele adverse cunoscute se numără greaţa, ameţeala sau problemele stomacale.
"Molnupiravir poate fi utilizat numai după o evaluare prealabilă clinică şi de laborator a pacientului, putând fi eliberat atât în spital pentru pacientul spitalizat şi în ambulator de către Centrul de Evaluare COVID-19", mai susţin specialiştii.
Medicii pot prescrie antiviralul Molnupiravir în centrele de evaluare destinate pacienţilor cu COVID. Este primul medicament de acest gen care ajunge în ţara noastră. Costul unei cutii este de 200 de euro. Molnupiravir a fost autorizat până acum în SUA, Canada, Italia, Germania şi Belgia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰