Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cod roşu în spitalele Covid. Paturile libere la terapie intensivă, o misiune aproape imposibilă

Este din nou cod roşu în spitalele covid, la un an de la declararea stării de urgenţă. Am sărit de şase mii de cazuri de infectare, lucru care nu s-a mai întâmplat anul acesta.

de Bianca Iacob

la 16.03.2021 , 21:18

Ca şi în valul doi, să găseşti un pat liber la terapie intensivă este o misiune aproape imposibilă. Autorităţile cer de urgenţă creşterea locurilor de internare.

Criză de locuri la Terapie Intensivă

După o lungă perioadă cu trei mii de cazuri de infectare pe zi, când toţi credeam că pandemia şi-a pierdut din virulenţă, lucrurile s-au înrăutăţit rapid. În numai două săptămâni am ajuns la 4 şi apoi la 5 mii de noi îmbolnăviri la fiecare 24 de ore.  Numărul în creştere a aglomerat şi Terapia Intensivă: sunt peste 1.220 de pacienţi în stare gravă. 

Vezi și

Carmen Popescu, asistentă: "Din 270 de spitale, nu avem decât 2-3 şi alea care sunt ocupate imediat"- "Buzău nu mai are locuri" 

Pe acelaşi subiect

La Ciolpani, unde e Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, pandemia se numără în urgenţe majore, cazuri grave, focare de infectare.  Pe rând, toate spitalele sunt verificate.  Doar că de la un minut la altul situaţia se schimbă.  Situaţia cea mai gravă este în Capitală şi în alte 7 judeţe. 

Paul Voinea, doctor: "În medie, peste 30-40 de solicitări numai din Bucureşti. Toate terapiile intensive sunt pline". Să găseşti un loc liber la ATI pentru un transfer e muncă de câteva zile. 

Unii pacienţi de Cod Roşu refuză transferul

Carmen Popescu, asistentă: "Sunt pacienţi de cod roşu care efectiv resping şi nu am unde să îi trimit" . Iar în unele cazuri, când se găseşte loc, familia refuză transferul. După ce ne am chinuit 3 zile la rând, familia a refuzat, iar treaba asta e destul de gravă"

Printre cei infectaţi care a avut norocul să găsească un loc liber la Spitalul Judeţean Ilfov se numără şi cântăreaţa Gabi Luncă. 

Gabi Luncă: "M-a lovit şi pe mine. Nu m-am gândit niciodată că voi fi, dar uite că nu te ocoleşte...nu ştiu, ce o vrea Dumnezeu... ştiu că o să îmi treacă. Omul vine, doamnă, dar mai şi pleacă" 

De săptămâna viitoare, cele două unităţi mobile de terapie intensivă vor fi funcţionale în Capitală. Una la spitalul Victor Babeş şi cealaltă la Sfântul Ioan. 

Radu Rotaru, Fundaţia pentru SMURD: "Chiar şi 24 de paturi în plus pe care le-am adăuga noi Bucureştiului prin aceste 2 unităţi sunt totuşi destul de puţine, creşterea este alarmantă la momentul actual, dar fiecare pat contează foarte mult".

În ţară ar urma să fie repornite şi unităţile mobile de la Botoşani şi Timiş. Şi Spitalul Leţcani va fi din nou funcţional, dar nu la întreaga capacitate. 

Clara Mihociu, reporter Observator: "În data de 13 ianuarie pacienții care erau internați aici la Letcani erau  transferati în oraș. Spitalul urma să fie închis doar pentru 5 zile pentru igienizare. Se discuta totuși și despre unele probleme tehnice. Au trecut de atunci doua luni, iar spitalul inca are lacătul pe ușă"

În tot acest timp, de la centru, premierul Florin Cîţu cere soluţii urgente. Colegul său de partid, fostul ministru al sănătăţii, Nelu Tătaru, spune însă că în mandatul lui se ajunsese la cifra pe care premierul o cere acum.  Dorinţa premierului este imposibil de realizat peste tot. De exemplu, spitalul din Arad nu va putea creşte capacitatea secţiilor covid din lipsă de spaţiu şi de personal. Doi medici ATI au demisionat, iar la concurs nu s-a prezentat nimeni. 

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Sănătate » Cod roşu în spitalele Covid. Paturile libere la terapie intensivă, o misiune aproape imposibilă