Antena Meniu Search
x

Video Criză de sânge în Oradea. Medicii fac apel la oameni pentru a putea salva vieţi

Sângele înseamnă viaţă, iar pentru bolnavii din spitale lipsa lui poate însemna chiar o condamnare la moarte. La centrele de transfuzii din ţară, donatorii s-au împuţinat, iar medicii au ajuns în situaţia de a nu putea onora cererea pentru sânge şi plasmă venită din partea spitalelor.

de Redactia Observator

la 11.05.2021, 17:32

Vezi și

Printr-o postare pe o reţea de socializare, medicii, de la Centrul de transfuzii din Oradea, cer oamenilor să doneze sânge. 

Ligia Burtă, Centrul de Transfuzii Oradea: Ieri am avut de exemplu, la unul dintre spitale, mari consumatoare de sânge, comandă de 80 de componente sanguine, lucru care s-a repetat și azi. Suntem în incapacitate de a onora aceste comenzi.

În timp ce bolnavii au din ce în ce mai multă nevoie de sânge, la Centrul de transfuzie sunt cel mult 30 de donatori pe zi.

Ligia Burtă, Centrul de Transfuzii Oradea: Numărul de donări a scăzut anul trecut 2020 față de 2019 cu 10% la nivel de Bihor și comparativ cu prim trimestrul 2021 - 2020 a mai scăzut cu 10%. 

Pe acelaşi subiect

Medicii îi liniştesc pe oameni cu privire la simplitatea procesului

Donarea de sânge nu durează mult şi nici nu doare. Trebuie completat un formular despre starea de sănătate a donatorului, se verifică tensiunea şi, în câteva minute, 450 de mililitri de sânge sunt recoltaţi.

''Nu doare deloc.

La ce trebuie să fii atent în momentul în care stai pe scaun?

Să pompezi la 5-6 secunde și atât.''

''Mi se pare foarte important să fim donatori de sânge, că viață unui om foarte mult depinde de fapta asta.'' 

''Stocurile într-adevăr sunt pe zero și ar fi bine toată lumea, un pic câte un pic, să ajutăm.''

Cei care donează primesc şi numeroase beneficii. Bonuri valorice, adeverinţă de scutire la muncă în ziua donării şi gratuitate la transportul în comun pentru ziua respectivă. În plus, specialiştii spun că persoanele care donează sânge în mod regulat prezintă un risc mai scăzut de de infarct sau accident vascular cerebral.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Criză de sânge în Oradea. Medicii fac apel la oameni pentru a putea salva vieţi