Antena Meniu Search
x

Video Cu doar 20 de ore înainte de startul programării pentru etapa a doua, unii medici de familie nu știu clar ce trebuie făcut: "Aștept noutăți"

Au rămas mai puţin de 20 de ore până când începe programarea pentru etapa a doua de vaccinare. Iar presiunea cea mai mare e acum pe medicii de familie. Ei ar trebui să introducă pe platformă proprii pacienţi cu boli cronice dar şi bătrânii de pe liste, care nu se descurcă. Însă, cu câteva ore înainte de startul programării, nimeni nu ştie clar ce are de făcut.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 14.01.2021, 19:44

Vezi și
  • Programarea persoanelor din etapa a doua de vaccinare începe pe 15 ianuarie 2020,la ora 15.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Aproape toţi pacienţii care ajung în cabinetele medicilor de familie zilele acestea întreabă de vaccinul anti COVID. Aşa că doctorii au început să îi treacă pe liste pe cei care vor să se vaccineze. Doar acest medic are pe listă 400 de bătrâni şi bolnavi cronici. Alţi 600 îndeplinesc criteriile pentru a intra în etapa a doua. 

Rodica Tănăsescu, medic de familie: Cei pe care îi programez eu mi se pare corect să-i programez în ordinea în care ne-au sunat că doresc să se vaccineze. Voi plăti pe cineva care să facă aceste programări în aşa fel încât să nu blochez activitatea cabinetului.

Mâine, la ora 15, medicii ar urma să înceapă să încarce în platformă numele doritorilor. Numai că nu ştiu cum. 

Rodica Tănăsescu, medic de familie: Noi ne-am programat cu semnătură digitală ca persoană juridică. 

Reporter: Iar ca să programaţi pacienţii tot aşa ar trebui să intraţi?

Rodica Tănăsescu, medic de familie: Nu ştiu, aştept noutăţi.

Pacienţii îşi pun speranţele în medicii de familie. 

Pacientă: O să venim aici, aşteptăm la rând şi vedem ce ne spune domnul doctor.

Reporter: Singură nu v-aţi descurca pe platformă?

Pacientă: Nu, nu, nu ştiu.

Alt cabinet medical, aceleaşi dileme. Cu câteva ore înainte de startul programărilor, doctorii habar n-au ce trebuie să facă. 

Eva Cristescu, medic de familie: Nu ştiu exact ce ar trebui să fac. Dacă lucrurile vor fi la fel ca şi pentru noi şi tot atât de multe date vor trebui introduse de mână pentru fiecare în parte, probabil parte dintre ele va trebui să le obţin de la pacient pentru că adresă de mail şi alte minunăţii din astea nu deţin.

Persoanele peste 65 de ani se pot înscrie direct pe platformă, cu ajutorul medicului de familie, sunând la call center, prin asistentul social de la primărie sau, dacă nu se descurcă, un alt membru al familiei poate crea un cont pe platformă. Bolnavii cronici sub 65 de ani trebuie înscrişi de medicii de familie. Cine nu are unul, are la dispoziţie aceleaşi instrumente. 

Raluca Zoițanu, medic: Programarea se face pe baza de CNP și platforma dacă deja are o programare înregistrată probabil că va anunța acest lucru. Încă nu știm, încă nu s-a dat drumul la platformă, vom afla mâine după amiază.

În cazul angajaților, înscrierea în platforma de vaccinare va putea fi făcută de către angajator iar, apoi, persoana înscrisă intră în platformă, se identifică, după care selectează centrul de vaccinare, data și ora la care vrea să se programeze. 

Valeriu Gheorghiță: Platforma va fi gata pe data de 15 ianuarie de la ora 15 se va putea începe programarea persoanelor pentru etapa a doua în centrele de vaccinare.

Lucrurile sunt mai simple pentru cei din centrele medico-sociale. Administratorii au fost cei care au pregătit şi au trimis listele către direcţiile de sănătate publică. 

Etapa a doua începe cu vaccinarea celor din centrele medico-sociale. Sunt în jur de 2.000 de astfel de centre la nivel naţional şi aproximativ 40.000 de oameni internaţi. De listele cu cei care vor să se vaccineze s-au ocupat administratorii centrelor. De mâine vor începe să vină în aceste locuri echipe mobile formate din medici şi asistenţi.

Autorităţile spun că peste 100.000 de persoane se vor putea vaccina zilnic în a doua etapă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Cu doar 20 de ore înainte de startul programării pentru etapa a doua, unii medici de familie nu știu clar ce trebuie făcut: "Aștept noutăți"