Antena Meniu Search
x

Cum alegi echipamentele medicale potrivite

Condițiile de lucru într-un mediu spitalicesc impun un anumit tip de echipament: uniforma medicală. Medicii, asistenții și chiar personalul auxiliar trebuie să poarte în fiecare zi un astfel de echipament, în timpul orelor de lucru, pentru protecția lor și a pacienților cu care intră în contact.

de Redactia Observator

la 30.05.2019, 14:34

Condițiile de lucru într-un mediu spitalicesc impun un anumit tip de echipament: uniforma medicală. Medicii, asistenții și chiar personalul auxiliar trebuie să poarte în fiecare zi un astfel de echipament, în timpul orelor de lucru, pentru protecția lor și a pacienților cu care intră în contact.

În activitatea desfășurată pe holurile unui spital, principalul risc este cauzat de transmiterea bacteriilor spitalicesti. De aceea, cele mai bune echipamente medicale sunt confecționate din materiale ce nu permit contactul bacteriilor cu organismul. Iată care sunt principalele piese vestimentare dintr-un echipament medical adecvat și cum se face în mod corect alegerea acestora:

Criteriile de selecție ale unui halat medical

Vrem să facem referire aici la un tip special de halat - cel de unică folosință - datorită riscului ridicat de expunere la bacteriile spitalicesti. Halatele medicale de unică folosință sunt utilizate de chirurgi, anesteziști, asistenți, brancardieri, atunci când aceștia participă la o operație.

Pentru că un act chirurgical poate dura chiar și mai bine de 10 ore (în funcție de complexitatea patologiei), halatele medicale trebuie să ofere cel mai bun confort. În caz contrar, toți cei care le poartă vor fi jenați de lipsa unei bune libertăți de mișcare, pe care o vor resimți în timpul actului medical.

Din punct de vedere al structurii materialelor, halatele medicale trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Să fie confecționate din materiale de cea mai bună calitate, acoperite de un strat de propilenă. Astfel, se asigură o siguranță sporită împotriva infestării cu bacterii și a umidității;

  • Să garanteze o anumită densitate a stratului de material, ce diferă de la halat la halat, în funcție de durata de utilizare a acestuia. În chirurgie, cele mai des utilizate halate medicale asigură o densitate a materialului de 25.0 g / mp.

Alte criterii de alegere pentru un halat medical sunt următoarele:

Modelul decolteului - poate fi în “V” sau rotund. Cel în “V” permite o circulație mult mai bună a aerului, fiind perfect pentru zilele călduroase de vară.

Buzunarele halatului - în activitatea de examinare, un halat medical cu buzunare este extrem de util. Aceste spații pentru depozitare pot păstra, atât în zona pieptului, cât și în buzunarele din dreptul șoldurilor, instrumente de scris și instrumente medicale de examinare.  

Culoarea halatului - în afară de alb, un medic poate alege dintr-o gamă cromatică variată: mov, verde, bleu etc. Ideală este alegerea unui un halat medical într-o culoare închisă, rezistentă la un număr ridicat de spălări.

Alegerea papucilor medicali și a celor de unică folosință

Papucii medicali asigură un confort optim, pe întreaga perioadă a orelor de lucru. Spuneam mai sus despre operațiile care se pot întinde pe mai bine de zece ore, așadar, confortul picioarelor este extrem de important în astfel de situații.

Dacă principalul rol al unor papuci de unica folosinta este să asigure o bună libertate de mișcare și o senzație optimă de confort, pe o perioadă scurtă de timp, papucii medicinali - utilizați pe perioade mari - trebuie să vină la pachet cu un set mult mai complex de proprietăți:

Proprietăți ale papucilor medicali:

  • Să fie confecționați din piele ecologică, moale și sensibilă;

  • Să aibă proprietăți antibacteriene, împotriva apariției micozelor;

  • Sa respecte întocmai dimensiunile piciorului respectiv;

  • Să aibă cusături poziționate astfel încât să nu deranjeze piciorul;

  • Să vină cu o talpă ortopedică, ușor curbată.

Selecția mănușilor chirurgicale și de examinare

Iată cele mai importante aspecte de precizat, în privința alegerii unei perechi de mănuși chirurgicale, sau a unei perechi de mănuși pentru examinarea pacientului:

  • Aceste piese din echipamentul medical oferă protecție nu doar împotriva bacteriilor spitalicești, ci și împotriva substanțelor toxice cu care personalul medical poate intra în contact direct;

  • Cele mai bune mănuși sunt confecționate din latex - un cauciuc natural ce se mulează extrem de bine pe mâini, împiedicând astfel alunecarea acestora, în timpul actului medical;

  • Chiar dacă se mulează excelent pe mâini, mănușile din latex permit o elasticitate foarte bună, fiind totodată rezistente în fața perforărilor involuntare;

  • Pentru persoanele alergice la acțiunea latexului pe piele, se recomandă achiziționarea mănușilor medicale din nitril. Acestea asigură o rezistență sporită împotriva substanțelor chimice, acționând totodată ca o barieră eficientă în fața bacteriilor spitalicești.

Siguranța este principalul motiv pentru care medicii și asistentele utilizează echipamentul medical, în fiecare zi a activității lor. Toate aceste piese vitale asigură un mediu cât mai ferit de riscurile contactării anumitor bacterii, atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Așadar, pune întotdeauna siguranța pe primul loc și de fiecare dată când sesizezi o deteriorare a uneia dintre componentele de protecție a uniformei medicale, cumpăr-o rapid online!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Cum alegi echipamentele medicale potrivite