Antena Meniu Search
x

Diferenţele dintre răceală, gripă şi Covid

Gripa, răceala şi Covid-ul sunt boli respiratorii contagioase, dar sunt cauzate de viruşi diferiţi. Varianta actuală, Omicron, are simptome mai puţin evidente decât variantele anterioare - Delta şi Alpha - dar este considerată în continuare periculoasă şi uşor de transmis. Iată care sunt, potrivit simptomelor, diferenţele dintre răceală, gripă şi Covid. 

de Redactia Observator

la 19.10.2022, 15:06

Femeie care cu un şerveţel alb în mână, aşezată pe o canapea
Află cu ce afecțiune respiratorie te confrunți în funcţie de simptome - Shutterstock

COVID-19 este cauzat de infecţia cu coronavirus (SARS-CoV-2), identificat pentru prima dată în 2019. Gripa este cauzată de infecţia cu un virus gripal (influenza A).

Varianta Omicron, simptome asemănătoare gripei

Milioane de persoane au fost infectate cu virusul Sars-COV-2 de când acesta şi-a făcut apariţia, în anul 2019. Spre deosebire de anul trecut, în prezent, simptomele bolii sunt mai uşoare şi se aseamănă cu cele ale unei răceli obişnuite sau gripe, potrivit cdc.gov. Odată cu sezonul rece, bolile respiratorii comune şi COVID-ul vor fi tot mai greu de diferenţiat.

Simptomele gripei includ febra şi frisoanele, tusea, durerea în gât, nasul înfundat, durerile musculare, durerea de cap şi oboseala.

Pe acelaşi subiect

În comparaţie cu gripa, COVID-ul poate cauza complicaţii severe. Persoanele infectate cu COVID pot fi contagioşi pentru perioade mai lungi de timp şi pot purta boala fără să ştie. Nu poţi deosebi gripa şi COVID-ul doar prin simptome, iar medicii recomandă testarea pentru a confirma diagnosticul. Testarea poate arăta şi dacă pacientul are atât gripă, cât şi COVID, deşi probabilitatea este mică. Unele persoane care au fost infectate cu coronavirus pot fi afectate şi de simptome post-COVID.

Singura metodă sigură de detectare a COVID-ului

Medicii spun că singura metodă sigură de a detecta COVID-ul este realizarea unui test care să confirme acest lucru. Potrivit specialiştilor, pacienţii pot rămâne infectaţi cu virusul chiar şi după încetarea simptomelor. 

Conform datelor din aplicaţia ZOE, care se ocupă cu studii în domeniul sănătăţii, pacienţii infectaţi cu virusul prezintă o varietate de 20 de simptome specifice.

1. Roşeaţă în gât - 63,55%

2. Curgerea nasului - 53,04%

3. Durere de cap - 53.02%

4. Nas înfundat - 52,47%

5. Tuse seacă - 52,06%

6. Răguşeală - 43,86%

7. Strănut - 47,02%

8. Tuse productivă - 45,79%

9. Dureri musculare - 29,46%

10. Oboseală - 22,97%

11. Ameţeală - 21.11%

12. Modificări la nivelul mirosului - 19,82%

13. Ganglioni inflamaţi - 17,72%

14. Durere a ochilor - 16,41%

15. Durere în piept - 16,26%

16. Dificultăţi respiratorii - 15,9%

17. Pierderea mirosului - 14,45%

18. Durere de urechi - 13,96%

19. Frisoane - 12,98%

20. Durere de umeri 11,08%

Simptomele răcelii comune

Răcelile, în special cele cauzate de Rhinovirus, sunt de cinci ori mai comune decât COVID-ul, conform co-fondatorului aplicaţiei ZOE, Tom Specter. Simptomele răcelii comune sunt, de cele mai multe ori, mai uşoare. Pacienţii răciţi au nasul înfundat şi strănută, iar boala nu duce, de obicei, la probleme serioase de sănătate. 

Cele mai comune cauze ale răcelilor cu forme uşoare sunt:

  • strănutul
  • curgerea nasului 
  • dureri ale corpului
  • tuse
  • dureri de cap

Diferenţele dintre Omicron şi gripă

Principalele diferenţe dintre gripă şi varianta Omicron se manifestă la pacienţii infectaţi cu Covid prin greaţă, insomnie, pierderea apetitului. Pacienţii de gripă pot avea febră, cu o temperatură de 38 de grade sau mai mult, tuse seacă şi dureri ale corpului.

Conform Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolii, persoanele infectate cu gripă sunt potenţial contagioase chiar şi cu o zi înainte de a prezenta simptome. Adulţii sunt cei mai contagioşi în primele 3 sau 4 zile ale bolii, dar perioada poate varia până la o săptămână. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Diferenţele dintre răceală, gripă şi Covid