Antena Meniu Search
x

Cum îți dai seama dacă ești infectat cu Omicron? Simptomele pe care, dacă le ai, ar trebui să te testezi

La începutul pandemiei, COVID-19 a venit cu o listă lungă de posibile simptome, de la febră și stomac deranjat până la pierderea mirosului și a gustului. Infecția cu varianta Omicron pare să înceapă cu simptome similare cu cele ale unei răceli obișnuite, poate în parte pentru că pare să provoace infecție mai mult în tractul respirator superior decât în tractul respirator inferior(plămâni), cum se întâmpla cu primele variante.

de Redactia Observator

la 03.02.2022, 16:01

Cum îți dai seama dacă ești infectat cu Omicron? Simptomele pe care, dacă le ai, ar trebui să te testezi
- Profimedia

Nas care curge, dureri de cap, oboseală şi dureri în gât - acestea sunt principalele simptome detectate la o persoantă infectată cu varianta Omicron a noului coronavirus. Asta reiese din datele aplicaţiei COVID ZOE, dezvoltată de profesorul şi epidemiologul Tim Spector, care analizează modele de răspândire a coronavirusului în Marea Britanie.

Care sunt simptomele date de varianta Omicron

  • rinoree (curgerea nasului),
  • durere în gât,
  • strănut,
  • durere de cap,
  • tuse, greaţă,
  • dureri musculare,
  • diaree,
  • erupţii cutanate.

Durere în gât/Tuse

Pe acelaşi subiect

Tusea a fost un simptom definitoriu al COVID-19 de la început și rămâne simptom şi pentru varianta Omicron. Noutatea o reprezintă faptul că unele persoane infectate s-au plâns și de durere în gât.

Pierderea mirosului și gustului este mai rară

Pierderea mirosului și gustului a fost, de asemenea, un simptom definitoriu la începutul pandemiei. Pentru unii oameni, în special cei care suferă de Long Covid, acest lucru s-a transformat în parosmie. În cazul Omicron, pierderea mirosului și gustului este mult mai puțin comună și doar una din cinci persoane raportează acest tip de simptom.

Durere lombară/durere de spate

Primele cazuri de infectare cu varianta Omicron, depistate în Africa de Sud au inclus durerea lombară ca simptom, iar rapoartele din alte țări au inclus iniţial mialgii şi dureri musculare

Simptomele par, de asemenea, să înceapă mai devreme - la aproximativ trei zile după infecție, faţă cinci zile, cum se întâmpla varianta Delta.

Oboseala

Acest simtpom a rămas constant de când a apărut noul coronavirus și este încă una dintre cele mai comune caracteristici ale COVID-19, care ar putea ajuta, de asemenea, oamenii să-l distingă de răceala comună.

Deşi constatările sale nu sunt revizuite de colegi, studiul aplicaţiei ZOE COVID este un indicator util care reuneşte simptomele experimentate de persoanele care au fost testate pozitiv pentru virus.

"Cele 480 de milioane de rapoarte transmise prin intermediul aplicaţiei studiului au arătat că, pe măsură ce virusul a evoluat, la fel a fost şi cu simptomele pe care le provoacă. În 2020, a devenit rapid clar că versiunile originale şi Alpha ale coronavirusului au provocat trei simptome foarte comune – tuse, febră şi pierderea mirosului – precum şi cel puţin alte 20. Când a apărut Delta, am observat apoi o schimbare a simptomelor cel mai frecvent raportate. Simptomele asemănătoare răcelii – inclusiv curgerea nasului, dureri în gât şi strănut persistent – au devenit mai frecvente, împreună cu dureri de cap şi tuse, în special la persoanele care au suferit", a declarat Tim Spector, unul dintre coordonatorii proiectului.

Infecția cu Omicron, mai puțin severă decât cea cu Delta

Datele din Marea Britanie indică cinci simptome principale: nasul înfundat, durerea de cap, oboseala, strănutul și durerea în gât.

La varianta Omicron, simptomele apar la scurt timp după ce intri în contact cu virusul. Mai multe studii au descoperit că perioada de incubație - timpul necesar pentru a dezvolta simptomele după expunere - este de aproximativ trei zile. În cazul variantei Delta, incubația era de 4 zile, în timp ce în cazul variantei inițiale de coronavirus erau mai mult de cinci zile. 

O altă diferență pe care o observă medicii este faptul că pierderea mirosului și a gustului, considerată un semn revelator al COVID-19, nu este atât de comună în cazul infecțiilor cu Omicron. Și mai puțini pacienți au simptome legate de problemele respiratorii inferioare, cum ar fi dificultăți de respirație, inclusiv pacienții în vârstă. În același timp, alte trei simptome distincte însoțesc boala cauzată de Omicron: greața, transpirațiile nocturne și durerile de spate.

Omicron supravieţuieşte mai mult pe plastic şi pe piele decât variantele anterioare

Varianta Omicron a coronavirusului poate supravieţui mai mult decât versiunile anterioare pe suprafeţe de plastic şi pe pielea umană, au constatat cercetătorii japonezi în cadrul unor teste de laborator.

"Stabilitatea sa ridicată în mediu" - capacitatea de a rămâne infecţioasă - ar fi putut ajuta Omicron să înlocuiască Delta ca variantă dominantă şi să se răspândească rapid, au spus cercetătorii.

Pe suprafeţele de plastic, timpii medii de supravieţuire a tulpinii originale şi a variantelor Alpha, Beta, Gamma şi Delta au fost de 56 de ore, 191,3 ore, 156,6 ore, 59,3 ore şi, respectiv, 114,0 ore, în comparaţie cu 193,5 ore pentru Omicron, au raportat cercetătorii pe bioRxiv.

Varianta Omicron se poate manifesta şi la nivelul pielii

De la apariţia variantei Omicron, medicii care au tratat astfel de pacienţi, au identificat o serie de simptome precum tuse persistentă, febră ridicată, pierderea mirosului sau durere de cap. Printre acestea s-au strecurat şi o serie de simptome care apar pe piele.

Un prim simptom ar fi pielea palidă sau albastră. Asta înseamnă că nivelul de oxigen din sânge este scăzut. Acest simptom este asociat şi cu dificultăţi de respiraţie, oboseală acută şi presiune ridicată la nivelul pieptului. Un al doilea simptom este urticaria. Poate să apară ca o erupţie cutantă sau sub formă de umflături la nivelul pielii însoţite de o senzaţie accentuată de mâncărime. Un al treilea simptom se asemeană foarte mult cu o erupţie cutanată care apare cel mai frecvent pe coate, genunchi sau pe mâini, iar zonele respectiv par că "ard". Medicii spun că cel mai des acest simptom a apărut cu precădere la copii.

Deși Omicron pare să provoace mai puţine decese decât Delta, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că încă spitalizează și ucide oameni și este, de asemenea, mai contagioasă.

Deoarece multe dintre aceste simptome sunt comune pentru multe infecții virale, iar pierderea mai distinctă a mirosului sau gustului este mai puțin frecventă la Omicron, testarea rămâne esențială pentru a face diferența între COVID-19 și alte infecții respiratorii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Cum îți dai seama dacă ești infectat cu Omicron? Simptomele pe care, dacă le ai, ar trebui să te testezi