Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum schimbă Omicron regulile privind carantina şi definiţia contactului direct în România. Explicaţiile oferite de Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că tulpina Omicron se transmite de 5 ori mai repede decât varianta iniţială a coronavirusului, iar în condiţiile în care aceasta produce infecţii şi la persoanele vaccinate, trebuie să reanalizăm modul în care ne referim la contacţi direcţi şi cum se aplică măsura carantinei.

de Redactia Observator

la 07.01.2022 , 12:16

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila spune că în cazul persoanelor vaccinate carantina trebuie redusă dacă intră în contact cu persoane infectate - Observator

Alexandru Rafila a vorbit, vineri, într-o conferinţă de presă, susţinută la Spitalul pentru Copii ”Grigore Alexandrescu”, despre impactul răspândirii variantei Omicron în România. 

Rafila spune că rata de reproducere teoretică pentru tulpina iniţială era 3, pentru Delta s-a situat în jur de 7-8, iar la Omicron a ajuns în jur de 15. "Asta îţi arată de fapt că, tulpina Omicron, faţă de tulpina iniţială, se transmite de 5 ori mai repede, dar astea sunt cifre care se referă la lipsa oricărei măsuri de protecţie", a declarat Alexandru Rafila.

"Când introduci măsuri de protecţia, când introduci ventilaţia spaţiilor, dacă sunt vaccinaţi, dacă sunt nevaccinaţi,  care categorii de vârstă... atunci situaţia se schimbă."

Articolul continuă după reclamă

Când suntem contacţi direcţi, dacă suntem vaccinaţi

Pe acelaşi subiect

Alexandru Rafila spune că a devenit clar pentru toată lumea că în competiţia dintre Delta şi Omicron, Omicron câştigă teren foarte rapid.

"Ca principiu, pentru tulpina Omicron, care produce infecţii şi la persoane vaccinate, una este să stai în aceeaşi locuinţă cu un bolnav, atunci o persoană care este contact cu un bolnav ar trebui să stea în carantină chiar dacă este vaccinată, dar pentru o perioadă mai scurtă, pentru că un vaccinat reacţionează altfel la infecţie. 

Dacă discutăm de o persoană care a stat e vorbă cu o persoană bolnavă, şi ambele utilizează corect masca, stau la o anumită distanţă, atunci acela nu este definit ca şi contact direct. Este o precizare expresă legată de utilizarea măştii şi nu necesită niciun fel de carantină", a declarat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila spune că trebuie reconstruită încrederea în societatea românească

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că ceea ce a lipsit în ultimii doi ani a fost încrederea, precizând că este vorba despre încrederea oamenilor în autorităţi, a oamenilor în profesioniştii din sistemul de sănătate şi a profesioniştilor în autorităţi că îi sprijină şi le respectă activitatea.

“Acum două săptămâni am fost la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matel Balş pentru a impulsiona dacă se poate redeschiderea acelui pavilion cu 100 de paturi în care pot fi trataţi pacienţi cu patologie infecţioasă şi de data aceasta pacienţi COVID cu grad mare de acoperire cu profesionişti desăvârşiţi în domeniul bolilor infecţioase. Săptămâna viitoare mă voi duce la Constanţa pentru că şi spitalul din Constanţa a fost victima unui incendiu nefericit şi trebuie şi acolo să redăm sistemului de sănătate o capacitate care este dublată de profesionişti foarte buni, să fim într-adevăr pregătiţi. Mie mi s-a părut foarte ciudat ca după un an la Institutul Matei Balş, după mai multe luni de la  Constanţa lucrurile au rămas blocate a trebuit să facem acum în ultimele săptămâni eforturi ca activitatea acestor instituţii să se reia”, a transmis Rafila.

El a precizat că trebuie dat startul unei reconstrucţii a încrederii în societatea românească. “Am putea să dăm startul unei reconstrucţii, reconstrucţia lanţului de încredere în societatea românească pentru că ceea ce a lipsit foarte mult în ultimii doi ani a fost încrederea, încrederea oamenilor în autorităţi, încrederea oamenilor câteodată în profesioniştii din sistemul de sănătate, încrederea profesioniştilor în autorităţi că le sprijină şi le respectă activitatea. Cred că este momentul să încetăm cu polemicile,  să fim solidari şi să avem încredere unii în ceilalţi, să putem să trecem peste acest val pandemic,  cum va fi el, va fi dificil, va fi mai puţin dificil, nu are niciun fel de importanţă...are importanţă din punctul de vedere al consecinţelor, dar din punct de vedere al atitudinii trebuie să fie o atitudine pozitivă, constructivă şi suportivă din partea tututor elementelor din societate, fie că ne referim la administraţie, autorităţi, zona politică, zona medicală şi bineînţeles mass-media”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Sănătate » Cum schimbă Omicron regulile privind carantina şi definiţia contactului direct în România. Explicaţiile oferite de Alexandru Rafila