Video Cum și când se folosesc de fapt produsele cu protecţie solară. Sfaturile dermatologilor
Ca să se protejeze de razele soarelui, mulţi români consideră că produsele cu protecţie solară trebuie folosite doar vara. Medicii susţin însă că acest tip de îngrijire este necesar tot anul. Ce ne sfătuiesc dermatologii, aflaţi în materialul de mai jos.
Când vorbim despre soare, ne gândim invariabil la vacanţe pe plajă, pe litoralul nostru sau în ţări exotice atunci când la noi este deja frig. Și tot atunci ar trebui ne gândim şi la protecţia solară. Pentru că soarele ne poate face rău în anumite circumstanțe. Mai ales dacă stăm la soare în ore de vârf fără protecție.
Ştim deja, când soarele arde, crema cu SPF este obligatorie. Doar că medicii insistă: NU doar vara trebuie să ne protejăm de soare.
"Atâta timp cât este lumina este soare, deci ar fi bine să ne protejam atâta timp cât ne expunem la această lumină. Eu recomand ca protecția solară să fie mai mare de 30 +, iarna putem folosi un SPF 30, iar vara un tip de SPF 50", spune Monica Păun, dermatolog.
Când și cum folosim SPF
- Fals medic estetician în Timișoara. A făcut intervenții de estetică, remodelare și întreținere corporală...
- Bebeluș de 4 luni, mort la Spitalul de Pediatrie din Cluj. Trebuia să fie operat de urgență dar a fost amânat...
- "Nu vă luaţi după medic". ÎPS Teodosie dă sfaturi celor cu probleme neurologice, care le pot agrava starea
Chiar şi cu crema aplicată regulamentar, expunerea la ore de vârf, între 11 şi 17 ar trebui evitată. Totuşi, dermatologii spun că în funcţie de indicele UV, putem adapta şi protecţia solară.
Cu cât indicele UV este mai scăzut, cu atât riscul de arsuri este mai mic. Prin urmare, dacă acest indice UV este sub 3, putem sa nu aplicăm protecție solară. Acest indice variază în funcție de timpul din zi în care ne aflăm, dimineața este mai mic, atinge un vârf la ora pranzului și apoi scade.
Copiii sub 6 luni nu au ce căuta însă la plajă, iar singura protecţie recomandată în cazul lor sunt hainele. Pentru cei mai mari, care petrec mult timp în apă, este foarte important ca loţiunea cu SPF să fie rezistentă la apă.
Pentru că soarele poate agrava anumite probleme dermatologice , specialiştii pot recomanda şi comprimate care protejează de soare.
Iar în sezonul rece, chiar dacă nu mai folosim aceeaşi cremă de protecţie solară ca la plajă, ideal ar fi să o aplicăm în continuare măcar pe ten.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰