Video Dan a fost salvat de medicii români, după o operaţie făcută în Turcia care i-a pus viaţa în pericol: "Aveam dureri de cap, de stomac, zile proaste, stări de ameţeală"
Un bărbat care a trecut printr-o operaţie de micșorare a stomacului într-o clinică din Turcia a fost salvat de medicii din România în urma apariției unor complicaţii serioase la nivelul intestinului. Pacientul primise toate asigurările de la medicii turci că este bine, asta chiar dacă se simţea rău şi viaţa lui devenise un coşmar.
Dan are 40 de ani şi este din Bucureşti. În urmă cu un an şi jumătate, după ce a luat mult în greutate, a decis să meargă la un spital din Turcia pentru o operaţie despre care medicii de acolo l-au asigurat ca îl va ajuta şi în tratamentul diabetului zaharat de tip II, însă fără multe alte detalii.
Dan, pacient: Singura mea problemă de sănătate aveam un diabet despistat de curând, aveam o glicemie de 140 dimineaţa din cauza greutăţii, supraponderării, aveam undeva la 127-130 de kilograme. De ce Turcia, toată lumea vorbeşte de Turcia. Şi n-am verificat nicio secundă posibilităţile care sunt în România şi doctorii care sunt în România.
După câteva analize sumare, a fost operat. Întors în România, a început să se simtă foarte rău. Şi, chiar dacă medicii de acolo îl asigurau că totul este în regulă, simptomele s-au agravat.
Dan, pacient: Îmi supurau toate găurile de la operaţie. Dureri de cap, de stomac, zile proaste, tensiune mică, stări de ameţeală. Ajunsesem să-mi iau nişte vitamine injectabile ca să pot să stau în picioare.
- Cazul care a dus la acuzarea a şapte medici de ucidere din culpă. Managerul spitalului se plânge că nu mai are...
- Dumitraş are 5 ani, iar medicii i-au "reparat" inima bolnavă, la Bucureşti. Copilul din Chişinău suferea de mic...
- Premieră medicală în România: Extirparea glandei tiroide prin cavitatea bucală. Două tinere au beneficiat de...
După un an şi jumătate de chinuri, a ajuns la un spital privat din Bucureşti. Medicii de aici au decis că este nevoie urgentă de operaţie. Analizele lui erau îngrijorătoare, iar intervenția pe care a efectuat-o in Turcia nu era potrivită pentru greutatea și afecțiunile de care suferea el.
Prof. Dr. Cătălin Copăescu, chirurg: Era o formă uşoară de diabet, era o formă incipientă care admitea altternative mult mai uşoare. Soluţia a fost restabilirea fiziologiei tubului digestiv la acest pacient, ceea ce nu a fost deloc simplu, pentru că a fost nevoie de secţionarea unor segmente de intestin, realizarea a patru anastomoze digestive şi toate au fost realizate laparoscopic asistat robotic.
Dan se simte bine după operaţia salvatoare
La o lună şi jumătate de la operaţia salvatoare, Dan se simte bine. Medicii trag, însă, un semnal de alarmă: pacienţii români trebuie să se informeze foarte bine înainte de a merge în altă ţară pentru operaţiile de tratare a diabetului, în condiţiile în care chirurgia metabolică are peste 20 de tipuri de intervenţii pentru diabetul zaharat de tip II.
Prof. Dr. Cătălin Copăescu, chirurg: Va trebui să investigăm cu atenţie fiecare pacient care are un diabet zaharat de un an, nou descoperit, de 10 ani, de 20 de ani şi în funcţie de particularităţile medicale ale acelui pacient să imaginăm şi să aplicăm una dintre intervenţiile chirurgicale pe care chirurgia metabolică le cunoaşte.
Şi dacă scopul este să controlăm diabetul şi forma diabetului nu este una foarte agresivă, atunci o intervenţie chirurgicală limitată putea fi suficientă. Mă refer aici la o intervenţie de gastric sleeve sau gastric bypass.
În Romania, medicii cu vastă experiență în chirurgia bariatrică pot alege o operație personalizată fiecarui pacient, în funcţie de nevoile sale. Mai mult, un medic român poate comunica mult mai eficient cu pacientul și este aproape de acesta, în cazul unor complicații postoperatorii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰