De astăzi, românii se pot vaccina anti-Covid fără programare, doar cu buletinul, pe baza bonurilor de ordine şi în limita dozelor disponibile

De Veronica Micu.
Publicat: 08.05.2021, 06:51.
Actualizat: 08.05.2021, 07:13

Începând de sâmbătă, 8 mai, vaccinarea fără programare va fi deschisă în toate centrele din țară, pe tot parcursul programului, pentru persoanele peste 60 de ani, și de la ora 14.00 pentru celelalte categorii, informează Comitetul Național de Vaccinare. Toţi cei programaţi prin platformă şi care au locuri rezervate conform planificării au prioritate la vaccinare.

De astăzi, românii se pot vaccina anti-Covid fără programare, doar cu buletinul, pe baza bonurilor de ordine şi în limita dozelor disponibile

Hepta

Persoanele care doresc să primească serul împotriva COVID-19 se pot prezenta, începând de astăzi, direct în centrele de vaccinare, fără a mai fi nevoie de programare în platformă. Timpul de aşteptare până la vaccinarea propriu-zisă depinde de capacitatea centrului ales de fiecare persoană.

Potrivit Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), începând de sâmbătă, persoanele cu vârste de peste 60 de ani care doresc să se vaccineze şi au documente de identitate valabile se pot prezenta direct la centrele de vaccinare, fără programare, pe tot parcursul orarului de funcţionare.

Vaccinarea celor sub 60 de ani, după ora 14.00

Toţi cei cu vârsta de până în 60 de ani care doresc să se vaccineze se pot prezenta la centrele de vaccinare după ora 14.00, fără programare.

"Important de reţinut este faptul că prezentarea persoanelor se poate realiza la orice centru de vaccinare, indiferent de tipul vaccinului administrat, iar imunizarea efectivă şi timpul de aşteptare pot fi condiţionate de capacitatea centrului respectiv şi de numărul persoanelor programate la vaccinare în acel centru. Menţionăm că persoanele care optează pentru această modalitate extinsă de înscriere în procesul de imunizare vor fi înregistrate direct în Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor (RENV) şi vor primi adeverinţa de vaccinare, conform procedurilor", anunţă CNCAV într-un comunicat.

Totuşi, persoanele programate prin platformă şi care au locuri rezervate conform planificării au prioritate la vaccinare.

Vaccinare pe baza bonurilor de ordine

Suplimentar, în funcţie de capacitatea de vaccinare a centrului şi disponibilitatea dozelor de vaccin, vor fi eliberate bonuri de ordine celor care se prezintă direct la centrele de vaccinare.

De asemena, CNCAV reaminteşte că "pentru susținerea ritmului de vaccinare, în perioada 4 – 11 mai, în șapte spitale militare din București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara se desfășoară maratonul vaccinării, 24 de ore din 24, astfel că orice persoană care dorește să se vaccineze se poate prezenta direct în aceste centre, cu actul de identitate valabil, pentru imunizare cu vaccinul produs de compania BioNTech/Pfizer".

Peste 2.000 de persoane au fost vaccinate deja în cadrul maratonului din Bucureşti

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că în prima zi a maratonului de la Bucureşti au fost vaccinate peste 2.000 de persoane, rata de imunizare fiind de nouă persoane pe minut.

Conform lui Valeriu Gheorghiţă, peste 2.000 de persoane au fost vaccinate în cadrul maratonului care a început vineri după-amiază, la Bucureşti, ceea ce înseamnă aproximativ 9 persoane pe minut.

"În continuare se prezentau persoane pentru vaccinare şi este o atmosferă extrem de plăcută, oamenii sunt entuziaşti şi s-au bucurat foarte mult că au această posibilitate de a se vaccina”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, vineri seară.

Maratonul de la Bucureşti va continua până luni dimineaţă, la ora 8, aproximativ 1.500 de voluntari participând la acest eveniment.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că la Sala Palatului, în decurs de o oră, au fost vaccinate 650 de persoane, el arătând că numeroşi studenţi îi însoţesc şi asistă pe cei care se prezintă pentru imunizare. El a precizat că, de sâmbătă, în toate centrele de vaccinare se inoculează ser anti-COVID fără programare, în limita capacităţii centrelor.

Medicul a subliniat că nu a scăzut intenţia de vaccinare în rândul românilor, ci sunt multe persoane care fie au avut dificultăţi în a se programa, fie "nu au găsit momentul potrivit" pentru a se imuniza.

"Periodic am făcut o serie de evaluări şi am observat că nu a scăzut intenţia de vaccinare (..) este aceeaşi, este chiar în creştere şi cred că toate aceste evenimente, de tip maraton de vaccinare, centre drive thru, vaccinare în cadrul operatorilor privaţi, nu fac altceva decât să uşureze acest proces”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

În prima zi a maratonului de la Bucuresti, medicul Valeriu Gheorgjhţă a vaccinat 50 de persoane.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Pe cine a eliminat Andi Constantin de la Burlacul! Au mai rămas doar 4 fete în competiție: ”Nu mă văd pe viață cu tine” / VIDEO
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Salam de biscuiți cu ciocolată: rețetă delicioasă
CaTine.ro
Un ciclon lovește România din plin. Avertizare de ultim moment de la ANM: Zonele afectate de vijeli
gandul.ro
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu foarte puține lucruri despre ea | FOTO
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro