Video De ce durează tusea şi o lună la cei care au avut gripe şi viroze în acest sezon
Creşte numărul cazurilor de infecţii respiratorii. Potrivit raportărilor oficiale, în ultima săptămână au fost înregistrate cu peste 35% mai multe îmbolnăviri faţă de săptămâna precedentă. Dacă aţi observat cumva că parcă tusea care a început acum o lună tot nu dispare, să ştiţi că nu sunteţi singurii - şi nici nu înseamnă că aveţi ceva grav. Medicii britanici confirmă situaţia, dar au şi explicaţii: faptul că masca purtată în anii pandemiei ne-a slăbit imunitatea.
Tusea reziduală poate dura şi câteva săptămâni după ce o persoană s-a îmbolnăvit şi a luat virusul respirator. Totuşi, medicii spun că în cazul în care această tuse durează mai mult de 2 sau 4 săptămâni şi nu scade în intensitate în acest interval, abia atunci este momentul să ne alarmăm şi să mergem la medic pentru a face analize, dar şi investigaţii amănunţite pentru a vedea dacă într-adevăr am suferit sau nu complicaţii la nivelul plămânilor sau la nivelul căilor respiratorii.
La Institutul Marius Nasta, vin zilnic aproape 200 de bolnavi, unii la camera de gardă, alţii pentru spitalizări de zi sau consultaţii. 60% dintre ei rămân cu anumite urme după ce s-au infectat cu un virus. Medicii din Marea Britanie au studiat acest fenomen şi spun că sezonul acesta este mai îndelungat şi mai grav faţă de alte sezoane de gripă şi de viroze respiratorii.
Tusea poate şi ea să dureze mai mult, iar una dintre explicaţii ar fi faptul că ne infectăm repetat şi, după ce am contactat, de exemplu, un virus gripal, la scurt timp după, putem să luăm un alt virus respirator, pentru că anticorpii de la primul nu ne feresc de ceilalţi viruşi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰