Antena Meniu Search
x

De ce nu e bine să mănânci în fața calculatorului. Întrebări și un îndemn

S-a scris mult în ultimii ani despre pericolul la care ne expunem dacă obișnuim să mâncăm în fața calculatorului, televizorului ori a oricărui alt ecran care ne captează atenția într-un mod nesănătos, în timpul mesei. Digestia îngreunată, care poate duce la obezitate ori la gastrită, problemele cu vederea și pierderea concentrării sunt doar câteva dintre riscurile menționate în toate cercetările pe această temă.

de Redactia Observator

la 23.08.2021, 12:02

O femeie mănâncă în fața unui laptop
De ce nu e bine să mănânci în fața calculatorului. Întrebări și un îndemn - Profimedia Images

Specialiștii în nutriție atrag atenția că atunci când mâncăm în fața unui calculator/televizor nu mai suntem atenți la cantitatea de alimente pe care o consumăm, iar acest lucru se vede cel mai des în kilogramele în plus acumulate într-un timp relativ scurt.

Studiile recente au arătat că stresul generat de privirea unui ecran (fie de calculator, de televizor sau telefon), modifică secreția gastrică și inhibă bila să participe activ la digestie, provocând colici biliare, manifestate imediat prin dureri în abdomenul superior, ori, în timp, prin gastrite și chiar ulcer.

Și, dacă e să fim sinceri, atunci când mâncăm în fața calculatorului parcă nu reușim să ajungem în acel punct în care să simțim că ne-am săturat. Când, de fapt, ar fi trebuit să lăsăm de mult furculița din mână. 

Ce se întâmplă, concret, este că mintea rămâne concentrată pe ceea ce privește la televizor/calculator și blochează senzația de sațietate. Mâncăm cu ochii și cu gândul în altă parte și nu reușim să ne folosim la maximum simțurile pentru a înțelege cu adevărat mâncarea. 

Cum miroase? Ce gust are? S-a răcit sau este încă suficient de caldă cât să ne ofere confort? Este la fel de gustoasă pe cât ți-o aminteai? Dacă ne-am opri din mâncat și ne-am pune aceste întrebări...câți dintre noi ar ști să răspundă, fără să mai ia o îmbucătură ca să își dea seama.

Să ne facem timp să savurăm mâncarea, să ne facem timp să ne dăm seama dacă ne place, să fim selectivi în ceea ce consumăm! Provoacă-te să alegi doar acele preparate care îți încântă simțurile și, dacă îți e greu să faci asta cu mâncarea gătită acasă, descarcă aplicația eatzz și lasă bucătarii să te surprindă cu rețetele lor aduse aproape de perfecțiune.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » De ce nu e bine să mănânci în fața calculatorului. Întrebări și un îndemn