Antena Meniu Search
x

Video Deviatia de sept. Simptome şi tratament

Masca de protecţie i-a facut pe mulţi să îşi dea seama că nu respiră atât de bine în aceasta perioadă. Iar simptomele pot fi specifice şi deviaţiei de sept.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 15.11.2020, 10:43

Vezi și
  • Durerile la nivelul feţei sau la nivelul capului ne pot da de gândit.
  • Dar mai ales respiraţia greoaie, observată mai ales în timpul racelilor sau alergiilor sezoniere. 

Pe lângă asta, durerile de cap, hemoragia nazala, sforăitul şi sinuzitele dese ar trebui să ne dea de gândit. Intervenţia chirurgicală este de cele mai multe ori soluţia problemei. 

Conf Răzvan Hainăroşie, medic primar orl: Deviația de sept este o modificare a formei septului nazal care este alcătuit atât din cartilaj cât și din os. Modificarea va duce la un grad de obstrucție nazală, mai mare sau mai mic, în funcție de situație. Simptomalogia pacientului e cea care primează. Sunt pacienți care au acuze mai serioase în ceea ce privește dificultatea de a respiră și pacienți care trăiesc bine mersi cu deviaţîi mari de sept pt că se obișnuiesc de-a lungul timpului să respire doar atât și atunci pe ei nu ii supără nimic. Dacă pacientul este supărat de deviația de sept de dificultatea de a respiră și simte că are nevoie de mai mult aer, sigur, trebuiesc luate măsuri. ​

Durerile la nivelul feţei sau la nivelul capului ne pot da de gândit. Dar mai ales respiraţia greoaie, observată mai ales în timpul racelilor sau alergiilor sezoniere. 

Conf Răzvan Hainăroşie, medic primar orl: Evaluarea clasică otorinolaringologica se referă la rinoscopie anterioară, medicul se uită în interiorul foselor nazale și vizualizează dacă acolo există sau nu o deviatire de sept. Acest examen clasic trebuie completat cu o video fibroscopie pentru a evalua nu doar fosele nazale, ci și zona retro nazală, faringelui.

Dacă deviaţia de sept este suficient de importantă, atunci corecţia prin operaţia septului este cea care va urma.  

Conf Răzvan Hainăroşie, medic primar orl: Deviația de sept nu are nicio legătură cu partea estetică a nasului. septoplastiile pentru că asta e ceea ce facem noi, când corectăm deviațiile septului nazal, nu au nicio legătură cu rinoplastiile când formă exerioara a nasului este modificată. Operația se desfășoară cu anestezie generală. Operația se face transnazal, orin interiorul narinelor,m unde se decupează anumite porțiuni de sept unde sunt deviate și care nu permit exsitenta unui cloar respirator favorabil pentru pacient. 

Recuperarea depinde de la pacient la pacient. Unii resimt mai greu perioada post operatorie, alţii nu. După o săptămână însă pacientul începe să respire mai bine şi nu mai are nevoie decât de administrarea unor picaturi nazale. 

Așadar, atenție la respirație! Și mergeți la un medic ORL, dacă simțiți că ceva nu e în regulă. Automedicația nu este o soluție acum. Există tratamente pentru așa numitul nas înfundat. Și nu neapărat intervenția chirugicală. Episoadele se pot complică însă și pot apărea inflamații la nivelul ochilor. Ba chiar mai rău, la nivelul craniului, unde complicațiile devin amenințătoare de viață. Atât pentru astăzi. Ne revedem vineri dimineață cu tot ce trebuie să știm că să rămânem sănătoși! 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Deviatia de sept. Simptome şi tratament