Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Diana suferă de o durere fără leac în România, iar nimeni nu o poate ajuta. Disperată, a fost la peste 30 de medici: "Nu mai funcționezi ca om"

Sunt oameni care trăiesc zi de zi o durere fără leac şi fără un diagnostic clar. În România, însă, dacă suferi, suferi pe banii tăi. Terapia durerii nu este decontată în afara secțiilor de Terapie Intensivă și îngrijiri paliative, iar mii de români se descurcă cum pot pentru a-și plăti tratamentele, în speranţa că vor scăpa de chin. Legea ar putea fi modificată pentru decontarea serviciilor medicale care alină. 

de Redactia Observator

la 17.05.2023 , 21:30

De trei ani, viaţa Dianei Dragomir e o suferinţă continuă, fără leac. Durerile în partea inferioară a abdomenului sunt crucea pe care o poartă în fiecare zi.

Diana Dragomir, pacientă: Am dureri de dimineaţă până seara. La un moment dat nu mai funcţionezi ca om, nu mai eşti funcţional. Efectiv, eu m-am lăsat de muncă din cauza acestei dureri.

Femeia a fost la mai bine de 30 de medici. Nici nu mai ştie câte diagnostice a primit, care ulterior au fost infirmate: sindrom levator ani, polip, endometrioză, nevralgie pudendală. Singura dată când şi-a reamintit cum e să trăieşti eliberată de dureri au fost cele două zile de după o operaţie.  

Vezi și

Diana Dragomir, pacientă: De trei ani de zile sunt în dureri, singurele pauze au fost cu morfina.Am avut noroc că morfina mi-a fost dată la operaţie, atunci la endometrioză. M-am trezit, am zis că am scăpat... după două zile, când nu mai aveam morfină în corp, au revenit durerile.

Pe acelaşi subiect

Terapia durerii nu este decontată în România

În disperare de cauză, a cheltuit până acum 10.000 de euro pe investigaţii, tratamente de ameliorare şi psihoterapie. Foarte puţine proceduri de terapie a durerii sunt decontate în România şi doar în secţiile de Terapie Intensivă şi spitalele de îngrijire paliativă. 

Cristina Berteanu, specialist terapia durerii: Această terapie a durerii care poate fi alcătuită din mijloace farmacologice sau de mijloace tehnice sau din proceduri, să fie şi ea decontată prin fondul naţional. Nu este decontat consultul de terapia durerii, e foarte complex, necesită un interviu, o anamneză complexă. Este necesar un amestec de tehnici, de obiceiuri, aşa încât să îmbunătăţeşti calitatea vieţii pacienţilor şi familiei. Dar serviciile de terapia durerii nu se regăsec în ambulatoriu, asistenţa primară, peste tot în spitale. 

Vasile Barbu, Asociaţie de pacienţi: Sunt pacienţi care mor în chinuri de durere sau care sunt internaţi şi stau săptămâni întregi cu o durere cronică sau acută fără ca cineva să intervină.

Durerea nici măcar nu e considerată urgenţă în România

Laura Dinu, medic UPU Bagdasar Arseni: Cei care vin doar cu durere, fără alte simptome au un cod albastru, adică de aşteptare de la două ore la 4-5 ore, durerile lombare, colicile renale, colica biliară, din categoria dureri de cap.

Senatorii lucrează la modificarea Legii Sănătăţii, astfel încât durerile să poată fi tratate şi investigate gratuit, aşa cum sunt şi în alte ţări.  

Nicoleta Pauliuc, senator: Prin proiectul de lege pe care vreau să-l introducem spunem: CAS decontează acele servicii medicale pentru terapia durerii.

Proiectul va fi dezbătut în Senat, în următoarele săptămâni. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Sănătate » Diana suferă de o durere fără leac în România, iar nimeni nu o poate ajuta. Disperată, a fost la peste 30 de medici: "Nu mai funcționezi ca om"